Manker Lackar, igen – Eller “totalhaveri i Göteborg”

481907_635784429781390_499863208_nDag 1 av En Öl & Whiskymässa i Göteborg har nu passerat och de som dagligen håller koll på Expressen och Aftonbladets websidor har nog inte kunnat missa att det har stått om öl. Det som stod var väl inte riktigt det vi önskar se utan det mer mer uttryck av folks besvikelse och ilska över att inte kunna komma in. Stockholm Beer hade problem sista lördagen i år då alla som hade köpt förköp kom samma dag, vilket är lite svårare att förutse. Till Göteborg var det lite annorlunda och folk hade köpt förköp till en specifik dag varpå man i god tid visste exakt antalet potentiella besökare en viss dag. Vet man också antalet besökare en viss dag kan man på ett hum räkna ut antalet sålda häften. Med mässan i stort är jag rätt besviken och fick höra rätt negativa omdömen av många av utställarna som tyckte att mässan behandlade dem som Gestapo, men det var också en stor radda höjdpunkter. Nu är det dock en Manker Lackar och då ska man vara sur så jag håller mig till den kritiska biten nu idag, de positiva sakerna tar vi imorgon.

Köerna då. Dels kön in till själva mässan som likt andra mässor var lång och så blir det när man ska slussa in folk genom ett visst utrymme. Här var dock problemet att glasutlämninen täckte en yta på cirkus 3 meter i bredd och där varje person behövde plocka ut ett glas genom deras biljett som skulle scannas. Så när en 3 meter bred och x antal meter lång kö började bildas var det omöjligt för fler att komma in. Drycksutgivningen och garderoben är placerade så att om det bildas mer än 2 meter kö där så täpper man igen entrespärrarna. När dessa täpps igen så byggs kön bara längre och längre. Inte optimalt.

Köerna fortsätter sedan med dryckeshäftena där vi spenderade en god timme på att stå i kö. I. en. timme. Så när klockan var 4 hade vi knappt fått en öl i glaset och hade knappt kommit fram till biljettbåset. Det fanns två bås med ungefär två personer i vardera som sålde biljetter. Om ni räknas på antalet besökare, antalet öppna timmar (8) och sedan delar det på två så får ni typ 260-300 personer i timmen som vill köpa ett häfte – förutsatt att alla vill ha häften. Dela det på timmens alla minuter och ni ser vilket tempo som krävdes. Även för två personer per bås så blir det helt galet och med resultatet att köerna var magnifika att se på.

5920334931_9f6b96b075_zGestapo var det. De första timmarna och även senare under kvällen var det mer vakter än på random sportevent. Detta är en ölmässa, inte en potentiell krigszon! Istället för att gå runt och va trevliga gick de runt och blängde och visade att de höll koll. En av anledningarna var att utställarna inte får ge smakprover på ölet utan måste hälla och ge fullpris. Vilket även kompletterades med kameraövervakning enligt vissas utsago. Jag kan förstå vissa bestämmelser och på ett sätt att såhär är själva mässans order till festivalarrangörerna, men likväl gör det också att man undvek fler öl än vad man annars hade velat prova på och som ölskribent är en del av vitsen med mässan att umgås, prova på ölen för att få referenspunkter till det och kunna snacka med bryggare och andra om ölet. Så även här var kritiken från både besökare och flertalet utställare rätt omfattande. Kort och gott har jag aldrig sett så många rädda utställare och det är ju inte därför vi går på ölmässa.

Lokalen då? Jodå, den fylldes på rätt ordentligt och det var bra knökat med folk i gångarna, vilket är trevligt. Det negativa är att det kunde ta lite väl lång tid att ta sig från ena till andra sidan av lokalen. Det gick helt enkelt inte att komma fram när det står två personer i kö på vardera sida och en återstående plats för envägstrafik i mittfåran. Nästa år lär de kunna öppna upp mer av lokalen men jag tror man vinner i längden på att inte knöka in så mycket som möjligt på en liten yta och ta betalt för det utan hellre att ge mer plats för en bättre peng. Nu var det fler av de små bryggerierna och utställarna som tyckte det var rätt ovärt att stå som de gjorde för att det var för trångt och med lite väl liten plats.

Min konstruktiva kritik blir så kort och gott – effektivisera antalet bås för att hämta glas, köpa biljettkuponger, flytta båsen så att det blir ett bra flow in i lokalen. Sälj rätt antal förköpsbiljetter. Ordna mer yta hos utställarna och sluta låta vakter patrullera som om det vore risk för konfrontation.

Men detta var de uttalat negativa sakerna från min sida och de positiva sakerna är många och det är mycket man ska lyfta fram som bra så tro inte att mässan ska totalsågas. Dock är det vissa saker som man måste få ordning på tills idag och mässans andra dag, men vi får se om det blivit bättre – om jag kommer in.

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Manker Lackar, igen – Eller “totalhaveri i Göteborg””

  1. Fred says:

    Håller med i mycket av det du tar upp. Däremot upplevde jag det inte själv som trångt i gångarna, jämfört med tex bokmässan var det rena rama luftlandskapet =) nu vet jag inte hur det är på tex sthlm beer & whisky, men som sagt bokmässan är dödstrångt jämför med fredagskvällen på ölmässan.

    Det gick även att lösa dryckeshäften vid ingången precis innan man scannade in inträdesbiljetten vilket var smidigt och minskade ett senare tidstjuvsmoment.

    Vakterna var ju pinsamma, kändes som man var på någon aveny/stureplanskrog.

    Utställarna hade ju även fått skriva på att de inte fick röra en droppe alkohol själva medan de stod i montrarna. Sjukt odanskt, väldigt svenskt =)

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] som så klart kröntes med En Öl & Whiskymässa. En mässa jag redan har betat av ett par av de negativa sakerna med, vilka jag hoppas att vi får slippa nästa år då vi förhoppningsvis åter få se mässan. […]


Leave a Reply