MankerBeer News: Anheuser-Busch InBev hotar åter småbryggerier

article-2338129-1A37251C000005DC-703_634x273Det är inte första gången det minst sagt bråkiga företaget Anheuser-Busch InBev, AB InBev,  säger ifrån och utnyttjar sin position och sin storlek för att visa vem som bestämmer. Nyligen har man förklarat för brittiska familjeföretaget Belleville att de genast ska byta namn om de inte vill se vidare legala åtgärder. Anledningen är att AB Inbev tycker att namnet är för likt deras fruktöl Belle-Vue (en gång ett fint belgisktägt bryggeri, startat 1913).

Belleville, ett bryggeri döpt efter grundarna, Adrian Thomas och Mark McGuinness-Smiths barns grundskola, har enbart en anställd och hade i fjol en omsättning på 10.000£ – att jämföra med AB InBev med en omsättning om 26 miljarder$ och över 150.000 anställda.


I ärendet som sändes Belleville står det att;

“Visually and aurally, Belle-Vue and Belleville share the first six letters in common and end with the same letter “e”.

‘Conceptually, both Belle-Vue and Belleville would be understood by the English-speaking consumer as signifying something beautiful.”

Vidare uttryckte AB Inbev att finna att Belleville hade 28 dagar på sig att avsluta all tillverkning, marknadsföring och andra referenser till namnet Belleville. Trots viljan att säga emot storföretaget kom Adrian Thomas att inse att det kanske trots allt var bättre att ge upp och byta namn – åter visar sig pengar och hot vara starkare än passion och vilja.

Tidigare har liknande hot och påtryckningar mötts med blandade åsikter; vissa har menat att det inte är någon skillnad med namntvister och liknande bara för att det rör öl och det är något vi har en passion för, medan andra tycker att stoföretagen gör saker värre för alla genom att trissa upp småsaker och gör en höna av en fjäder. Personligen tycker jag att det är synd att små familjeägda företag som har en egen historia med en egen bakgrund till sina öl, sitt namn och sitt utseende ska behöva stå ut med dessa hot. I USA har det diskuterats lite kring det här med namn och hur svårt det idag är att hitta ett orginellt namn på sitt bryggeri och sina öl då mängden bryggerier och öl ökar något enormt för var dag som går.

Full text här.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply