Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Tripel Karmeliet

Grattis till er tre som visste eller googlade upp Antoine Bosteels namn som formgivare av det spektakulära Tripel Karmeliet-glaset på tävlingen igår.

Denna stora, ståtliga kupa som pryds av etsade fleur de lys är ett fint tillskott till glassamlingen. Dock är det mer än en gång som gäster har gått eller åtminstone klagat när jag har serverat den från fat, på grund av att de tycker det är för mycket skum. Då kan vi klargöra det här och nu. En Tripel Karmeliet ska serveras med sju centimeters skumkrona! Det är snarare så att de flesta gäster får för mycket öl i sina glas men det gnälls det inte på.

41405011_HHar ni inget bättre för er ikväll och bor i Stockholm med omnejd tycker jag ni ska ta er till Pressklubben. Där slumpas Tripel Karmeliet och all annan fatöl bort för blygsamma 69:-/glas på grund av att krogen snart stänger för sommaren. Billigare än så kommer ni sällan om någonsin att hitta den på krogen…

Ytterligare en anledning skulle kunna vara att träffa undertecknad i egen hög person. Ikväll är det nämligen jag som drar i kranarna.

Alternativet är att beställa den på Systembolaget. Den finns både på 33:a och 75:a. Båda är belagda med kollikrav. Jag rekommenderar varmt att beställa storflaskorna. Dels så är det bara sex flaskor per kolli jämfört med tjugofyra för de små och dels så utvecklas ölen mycket bättre på större flaskor. Generellt smakar också storflaskorna godare eller åtminstone mer. Tripel Karmelieten är inget undantag. Denna ljusa kraftiga öl är mullig i kroppen med söta smaktoner som drar åt karmeliserade bananer, vanilj och toffee. Ölen har både mältat och omältat korn, vete och havre i sig och den passar fantastiskt till söta desserter. Den kan med fördel glömmas bort i källaren några år.

Vänligen/

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

One Response to “De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Tripel Karmeliet”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] ni har missat skriver jag små belgotorsdagstips på en kollegas blogg. Denna vecka rekommenderade jag Tripel Karmeliet från […]


Leave a Reply