Ölrecensioner: St. Erhard Kellerbier

Häromveckan fick jag ett mail från vad som visade sig vara en representant från Brauerei Rittmayer Hallerndorf, ett för mig lika okänt som då intetsägande namn. Bryggeriet ska nu introduceras på den svenska marknaden genom deras flaggöl St.Erhard, en enligt dem traditionell kellerbier. Ölet är en 5% stark kellerbier bryggd i Bamberg i Bavarien,Tyskland, helt enligt “Reinheitsgebot”.

Märket grundades 2010 av två ekonomistudenter, en tysk och en indier som insåg att det fanns lite tysk öl i framförallt Indien men även övriga asien. Genom att sätta en business plan för hur de skulle kunna ta fram ett märke som fungerar både i Europa men även i övriga världen sattes grunden, därefter handlade allt om logistik och produktion. Ölet skulle bli “premiumbrandat” och framförallt finnas på hotell och andra, lite lyxigare platser. Genom helt genomskinliga, UV-skyddade glasflaskor har de sedan rätt raskt fått igång en bra produktion och genom sitt kontaktnät även en hyffsad distribution. För ja, det är mer nätverkande och business än genuint hantkraftverk bakom märket såsom jag har förstått det, men det är alltid kul att pröva på nya saker – så vi får väl prova ölet och se för oss själva. Jag har generellt svårt för uppenbara företagsstrategiska projekt likt detta, vi har sett vissa i USA men även här på hemmaplan där man har startat bryggeriet mer som ett företag än för ens intresse för öl – oavsett om det handlar om makro eller mikrobryggd öl.

 

St. Erhard Kellerbier

 

IMG_20140122_221107Utseende: Till att börja med gushar båda flaskorna jag har provat vilket får anses vara lite otippat, utöver att de inte är så välfyllda som man kan önska (något som dock varierar rätt bra mellan flaskor). Tyvärr en varningsklocka redan innan ölet är i glaset. Väldigt tunn och klar kopparorangefärgad vätska med litet smutsigt skum som lägger sig som ett litet klent lock.
Doft: Söt toffeekola med lite syra och nötskal präglar doften. Vissa metalliska toner sätter viss märkning på de kolafruktiga aromera som samsas med toffeen. Doftar stundtals som en starkare mörk belgisk ale tack vare den mörka fruktigheten som stundtals kommer fram.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Mer lagertoner i smaken med örter och citrus som sedan dränks ned med toffeekola och metallisk sötma. Eftersmaken är inte helt fräsch och ölet känns lite för “rent” för att vara en kellerbier, något saknas tycker ja. Dock är den ren och stundtals helt okey fräsch samt mycket drickbar så jag kan se att vissa kan se den som en bra , lättdrucken öl under vår och sommar.

Betyg? – Ok/Ok+. Inga krussiduller och det lilla plusset är mer för att jag tror vissa som vanligen gillar lageröl kanske hellre dricker den här och kan se den som en bra väg in till att börja dricka ale, mycket tack vare att den har lite mer kropp och så kolasmaken. Tyvärr är det något som stökar för att jag ska känna att den är “klar” och så var det allt med att den gushar, är dåligt påfylld och känns lite smutsig.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply