MankerBeer Meets: Nya Carnegiebryggeriet

IMG_20140327_112109-1Från det att ryktena en gång började florera om att Brooklyn Brewery letade efter ett land och en plats för att slå upp ett bryggeri i Europa till det att samarbetet mellan Carlsberg och Brooklyn Brewery startade har vi nu nått till slutet av den första etappen. Nya Carnegiebryggeriet är en hybrid av dem båda och en återupplivelse av ett stycke svensk ölhistoria i form av Carnegie. Förra veckan var det så äntligen dags att slå upp portarna för pressvisning och officiell invigning om än att det dröjer lite mer än en vecka innan de öppnar upp för allmänheten.

Såklart var Brooklyn Brewerys grundare Steve Hindy med fru på plats liksom den karismastiske bryggmästaren Garrett Oliver och bryggeriets General Manager Eric Ottoway. Om de representerade Brooklyn så bestod den svenska trojkan av mannen vars vision ligger bakom bryggeriet – Joakim Losin (projektet har faktiskt tidigare lagts ned hela 8 gånger) samt mannen som såg till att förverkliga den här drömmen, Fredrik Vogel. Tillsammans med sitt bryggarteam bestående av Anders Wendler, Josefine Karlsson, Christoffer Thurgesson och Karl Fornarve har de slipat, putsat och påtat med bryggverket och lokalerna för att allting ska vara topp.

IMG_20140327_112826Eric berättar om hur bryggeriet alltid har känt sig välkomna i Sverige och hur det har knutits band som gör det rätt naturligt att Sverige var rätt plats på ett sådant här projet, ett projekt där man inte vill ha endera Brooklyn Brewery eller Carnegie/Carlsberg utan där man velat skapa någonting helt nytt. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson fick äran att inviga bryggeriet genom att slå hål på den första trätunnan av bryggeriets Kellerbier och var också tydlig med att lyfta fram mikrobryggerier och ölnäringen som väldigt viktig. Den skall kunna ta samma plats som importerade viner och med den ölhistoria och tradition vi har i landet så känns det som att han faktiskt vill värna lite extra om vår kära öl.

 

IMG_20140327_125055Under öppningen serverades 5 stycken av bryggeriets nya öl samt 1 ett av Brooklyns Breweries öl – den nya Hammarby Syndrome samt Carnegie 175 Anniversary. Många har sedan bryggeriplanerna annonserats varit skeptiska till kapaciteten, ägandeskapet och hur pass fria bryggarna skulle vara och vad för öl man ska brygga. Nu är kapaciteten på cirka en miljon liter om året vilket inte är någon enorm kapacitet och tanken är att ha lite blandade öl med både en “core” serie samt lite bryggerispecialer och öl som skickas ut i Stockholm, Sverige och världen.

På premiären serverades en Amber som humlads med Perle och Fuggles, två rätt snälla humlesorter. 4.8% stark och för öltypen full av karaktär, härligt fyllig och med en fruktighet som känns modern och tilltalande. Helt enkelt en öl som jag lätt skulle kunna spendera en förmiddag med att dricka. Session IPA’n J.A.C.K är döpt efter alla bryggarna och denna 4.5% starka öl är liksom nästan alla av bryggeriets öl jästa med Brooklyns egna husjäst, men har sedan humlats med Williamette, Admiral och Bravo – även dem lite snällare humlesorter. Igen uppvisar ölet en otroligt fin fräschör med härlig mix av citrus och kryddig fruktighet. Både Chris och Garrett är väldigt nöjda med ölet och hur beskan är lite nedtonad så att man ska kunna dricka en 4-5 pints av den utan att tröttna eller att munnen domnar bort. Ölet kommer att bli fast kran på Stockholmkrogen Akkurat och har alla förutsättningar för att bli en sommarhit. Kellerbieren jag tidigare nämnde har humlats med traditionella humlesorter och är jäst med Weihenstephaners lagerjäst. Inte helt otippat en hit med bra fyllig mullighet och härlig fräschör – en grym matöl på 5.9% alkoholstyrka. IMG_20140327_120508De sista två är lite mer äventyrliga öl, något man kommer att fortsätta våga sig på och först ut var Primus Lux – en Winter Ale på 7%. Galena och Bramling Cross-humle och en mängd muscovadosocker ger både beska och fyllighet med kola, choklad och så kaffe. Kraftig och smakrik men inte för svådrucken. Inte helt otippat kom jag att tänka på Brooklyns starkare mörka öl såsom Local 1 och Local 2. Sist ut var Lumens In Tenebris på 6.7% en motsägelse både till smak och namn. Den mörka ljusa är en mörk Saison, men istället för mörka maltsorter som även ger ölet riv och bitter så har man försökt fokusera på att göra ölet mörkt men ha kvar mer av de ljusa, kryddiga Saisontonerna. De har också tagit fram en helt egen pepparmix tillsammans med ett av Brooklyns bästa “krydderier”. Ölet är intressant och har antydan till komplexitet med eucalyptus, en svag pepprig hetta och mjuk sötma med rostade inslag. Otroligt lättdrucken och god trots att den vågar ta ut svängarna.

 

IMG_20140327_121751Både bakom baren och i köket finner vi något av Sveriges elit. I baren finner vi Thomas (tidigare Akkurat), CC (tidigare Oliver Twist) och Roger (tidigare bl.a. Bishops Arms) – alla med enorm kunskap, passion och serviceanda. De tre kommer att tillsammans med övrig personal att sätta en otroligt hög standard från dag ett vilket gör otroligt mycket för ett ställe likt detta. Det någon av dem tre inte kan om öl kan du låta bli att lära dig. I köket finner vi så kökschefen Billy White (bl.a. Fäviken) och restaurangchefen Tobias Nordahl (bl.a. Matbaren) två proffs med CV’n som skulle kunna ge dem anställningar som helst i världen och ett bevis på att Nya Carnegiebryggeriet också skall bli en första klassens restaurang. Detta belyser också de båda då de förklarar att restaurangen och bryggeriet inte skall ses som två separata enheter, även fast de är det. Istället är det ett ständigt pågående växelspel där man samarbetar och provar ölen och maten mot varandra – något som är en väldigt utmärkande egenskap hos just Brooklyn Brewery, öl och mat skall avnjutas ihop. Av de smårätter vi fick prova på så kan jag bara garantera att det inte är något annat än världsklass. Restaurangen är tänkt att vara tillgänglig för alla och kommer att kunna hålla ungefär 40 gäster var i restaurang respektive bardelen. På sommaren kommer också uteserveringen att inrymma runt 150 gäster och med tanke på läget bredvid kajplatsen och med utsikt över hela sjöstaden och Nacka så lär det vara fullt varje varm sommardag.

Sett till helheten kunde jag bara kapitulera helt – allting är av yttersta värdsklass – ölen, lokalerna, köket, bemötandet och bryggarna. Det här är riktigt, riktigt bra och kommer att bli helt otroligt bra.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply