Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

De Röda Djävlarna: Surisarna – Vi testar OWA Lambicarna

hampusowaDet som började som en lokal vardagsdryck har nu spridit sig över världen. De gamla traditionerna har nu försökt att imiteras av de moderna jänkarbryggerier som idogt försöker få fram sin identitet. Tanken på lambic som vardagsdryck har lämnat tankarna hos många. Men en person som inte ger sig är Leo Imai, en japansk kille som har funnit en kärlek till lambic och öl i allmänhet. Vi har ännu inte träffat honom men i sinom tid kanske även det händer.

Det Leo Imai försöker att få fram är belgisk öl som passar till japansk mat genom att göra en fusion mellan de olika kulturernas smaker. Han ser mat och öl som gjorda för varandra och öl som en av de bästa måltidsdryckerna.Etiketterna han gör är en fröjd för ögat och vi ska nog införskaffa ett par flaskor mest för att de är så otroligt vackra. De för tankarna till små söta sakéflaskor som är perfekt gjorda med en fantastisk papperskvalité. Han är ju japan och de har en kulturell känsla för perfektion vilket syns tydligt in i minsta detalj.

De tre ölen som finns i lambic kategorin är OWA Sakura Lambic, OWA Yuzu Lambic och OWA Ume Lambic och alla de olika ölen är gjorda hos De Troch. Tyvärr är grundlambicen en ganska tråkig sådan då De Troch mestadels gör olika kemiskt smaksatta sockersöta lambicer, långt ifrån traditionella och sällan speciellt goda enligt oss med många nördar. Sedan en tid tillbaka tar lilla svenska importören Constant Companion in de tre ölen, öl som man bör påpeka är svåra att få tag på och som många amerikanska ölnördar sätter högt på sina listor över “wants”. Redan nu har ett litet antal letat sig ut på svenska krogar men de kommer också att dyka upp på Systembolaget i år. Vi fick chansen att prova de tre lambicerna på En Öl- och Whiskyfestival i Göteborg och här kommer vårat utlåtande.

OWA Yuzu Lambic
hampusowa2Har en arom av färskt rivet citronskal och en unken doft av torrt gräs. Smaken övergår till en citrusmarmelad utan sötma, där det vita på skalet spelar förstafiol, vilket påminner om just en marmelad. Frukten i sig är en (relativt ful för ögat) japansk citron, som vi aldrig smakat men som är mer populär och används mycket i japan. Dock är ölen bara gjord med skalet vilket förklarar smakerna i ölet. Yuzu är en väldigt kraftig frukt som vid användning i öl lätt kan ta över, men här används det på ett sätt som gör att syran och smaken balanseras väl och inte sticker iväg.
Betyg: 3,4/5

OWA Ume Lambic
Denna doftar mer intressant, mer funk och det som är lite mer traditionell lambic doft. Man kan tydligt känna en doft av päronskal, lite som om man smakar något med kvitten i. Leo använder 7 stycken plommon från Kishu eller Wakayamaområdet i Japan per flaska och dehär plommon är lite speciella och rätt sura vilket bidrar till doft och smak. Plommonen är väldigt tydliga i doften och smaken och vi borde verkligen ta oss till japan och prova mat och allt annat konstigt och fantastiskt som finns inom landets gränser. Smaken är påtagligt sur och frukten försvinner ner i det djupa hålet syran skapar, men det är ju också väldigt gott då syra såklart enligt oss är just gott.
Betyg: 3,9/5

OWA Sakura Lambic
Sakura, eller körsbärsblom är Japans nationalblomma och har berikat den sista lambicen vi provade, en lambic som vi också håller som favorit av dessa tre. Ölet pryds av en fantastisk etikett som påminner om körsbärsträden i Kungsträdgården i Stockholm. Fantastisk arom av kanel och nygräddade kanelbullar. Ölen tar Ludvig tillbaka till hans barndom, när hans kära mamma bakade kanelbullar ”jag gick alltid ut och in genom huset för jag älskade doften så och ville inte vänja mig vid den”. Även smaken lyfter upp kanelbullens härliga symfoni av smaker. vi blev extatiska, en riktigt fin öl.
Betyg: 4/5

Missa inte de här ölen! På Systembolaget är Ume Lambic först upp att släppas och 2/5 kommer den till i T7-modulen. De 37.5cl stora flaskorna kommer enligt Constant Companion att “bli dyra” men det är endast att litet antal flaskor som släpps och med tanke på hur eftertraktat ölet är, och dessutom dyrt om man letar i internationella webshoppar så lär de gå åt fort – vi ska köpa vad vi kan för detta gillar vi!

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

3 Responses to “De Röda Djävlarna: Surisarna – Vi testar OWA Lambicarna”

 1. A says:

  Enligt rykten så ska OWA i fortsättningen tillverka sina lambics hos De Cam. Vilket borde göra allting bättre.

 2. Chris says:

  Är dessa tillverkade som traditionell suröl, på öppna fat i Pajottenland-style?

 3. Fredrik (Suris) says:

  Hej,

  A: Eftersom De Cam inte heller har någon egen lambic produktion utan enbart blandar betyder det egentligen inget om nu ryktet stämmer. Med största sannolikhet lär man fortsätta med De Troch för de kan leverera mängderna OWA behöver.

  Chris: Ja grundlambicen är tillverkad genom traditionell metod av De Troch.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply