Ölrecensioner: DesignBrew Flower Power Imperial Pilsner

I Danderyd utanför Stockholm grundade Stefan Risberg 2012 bryggeriet DesignBrew. Stefan som under 17 år hade spenderat sin tid på de Brittiska öarna ville nu flytta hem och brygga öl inspirerad av det han provat i England. Förutom deras första egenproducerade öl, Sassy Lassy Pale Ale har man idag en Imperial Pilsner, Flower Power och Belle Chic, en Belgisk Pale Ale. Idag finns alla tre ölen i Systembolagets beställningssortiment (länk till alla tre).

Min favorit av de tre, Flower Power provar vi mer genomgående här nedanför. Ölet är en tyskinspirerad Imperial Pilsner på 6,3% med mestadels Saazhumle men också en dos Chinook. Belle Chic å sin sida är en 5,1% stark Belgisk Ale där man har använt tre olika Belgiska jäststammar och humle från England, USA och Nya Zeeland, den sista av de tre Sassy Lassy är en American Pale Ale på 5% med amerikansk Simcoehumle och Nya Zeeländsk Nelson Sauvin. Sassy Lassy tycker jag har en lite för tydlig maltbas och skulle vinna på att justeras något så att den blir mer inriktad på de smakerna från humlen som man vill ska vara i centrum, däremot är den trevlig och lättdrucken med mycket karaktär för sina 5%. Belle Chic är en lovande Belgisk Ale som är både lättdrucken och smakrik, kanske kunde få mer humle för att öka karaktären som nu har mer citrus och belgisk jäst i fokus.

 

DesignBrew Flower Power Imperial Pilsner

 

Utseende: En disig urvattnat kopparfärgad vätska med stort vitt skum som osedvanligt snabbt helt försvinner.
IMG_20140611_214335Doft: Behaglig örtig doft med lime, citrongräs, rivna citronskal och bittra citrusfrukter. Nyslaget halm och grape kommer långsamt fram mer och mer ju varmare ölet blir. Doftmässigt tilltalande och varierat.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. En härlig kropp som är mjuk och mullig precis som jag gillar en pilsner, kanske är ölet lite sötare än vad jag förväntade mig men den stråsmakande, citruskryddiga smaken av en bra pilsner finns där. Kanske är det just sötman och den lite fruktigare framtoningen jag gillar och hur den möter det kryddiga, torra och väldigt “tyska”. En öl jag tror fungerar fint med fräscha maträtter såhär på sommaren.

Betyg? – Bra(+). Som helhet gillar jag ölet, en drickbar och mjuk pilsner med extra tryck från humlen och med extra skjuts i alkoholstyrkan. Kanske är den lite sötare än vad jag förväntar mig och lite torrare slut hade gjort den gott – men smakerna finns där och man har lyckats modernisera ölstilen något utan att för den delen få den helt “amerikaniserad”.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply