Kristopher besöker: Mjödhamnens buss!

mjödjohanUnder midsommarveckan kunde man i Höganäs finna Mjödhamnens buss, det portabla mjöderiet som är i stort sett unikt i sitt slag. Johan som driver Mjödhamnen, bosatt i Grythyttan, har sedan 2010 åkt land och rike runt i sin tolv meter långa buss och bryggt mjöd i alla möjliga små hålor du kan tänka dig, och när han kontaktade mig om att han skulle hålla till i Skåne ett par veckor så var det naturligtvis givet att jag skulle komma och kolla hur tusan det går till egentligen.

Sagt och gjort, i onsdags satte jag mig i bilen efter jobbet och drog iväg till Höganäs. Bussen var placerad vid saluhallen som börjar bli rejält populär, och då även i samma gård som Höganäs Bryggeri för er som känner till området. Solen stekte på rätt bra när jag rullade in i det lilla samhället i nordvästra Skåne och när man var nära saluhallsområdet så var det helt enkelt omöjligt att missa mjödbussen.

Jag knallade bort till bussen där dörren stod öppen för allmänheten, och innanför fann jag Johan som hälsade mig välkommen. Han visade mig runt i det lilla utrymmet i den bakre delen av bussen där magin sker. Tidigare i veckan hade han tillverkat ett mjöd med rabarber och fläder, och av det lilla jag såg av den improviserade blenden så tror jag att det kommer bli riktigt jäkla smarrigt.

20140618_150417Johan drar ut med bussen flertalet gånger varje år för att hitta lokala producenter av honung och alla andra ingredienser han har i sina mjöd. Smaksättningarna i mjöden varierar, allt ifrån “vanliga” ingredienser som lingon, fläder och hallon till lite mer udda saker som älggräs, lavendel och björksav. Han ligger ute med bussen i några veckor där han samlar ihop alla ingredienserna, brygger mjödet i bussen och kollar in omgivningarna innan han kör tillbaka till Grythyttan där mjöden jäser vidare på fat.

Inne i bussen finner vi en gammal fruktpress, kokkärl och jästankar bland annat. Det är ett mindre utrymme än vad man kan tro, så det är minst sagt imponerande hur han får plats med allt. De stora tankarna där mjöden läggs för jäsning innan han kör dom till Grythyttan är på är gaskylda och har en volym på 1000 liter vilket brukar bli runt 900 liter mjöd.

För er som vill prova mjöden så kommer han att susa runt på ett antal småfestivaler i år, däribland honungsfestivalen i Kristinehamn, och även på Stockholm Beer & Whisky Festival. Jag tycker definitivt att ni ska prova hans produkter, det är en helt unik smakupplevelse och verkligen något extra. Finns så klart även att beställa på Systembolagets lokala beställningssortiment.

Tack för rundturen Johan, vi ses igen!

20140618_154211

Kristopher

Kristopher njuter av livet. Som den äkta skåning han är har han en stor kärlek till god mat, musik, öl, bourbon, cocktails och allt annat som förgyller vår tid här på jorden, och det kommer ni bli varse om!


Kristopher

Kristopher njuter av livet. Som den äkta skåning han är har han en stor kärlek till god mat, musik, öl, bourbon, cocktails och allt annat som förgyller vår tid här på jorden, och det kommer ni bli varse om!

More Posts - Website

Leave a Reply