MankerBeer News: 5 bästa ölen för 4e juli

july4th-thumbIdag är det 4e juli vilket för oss hopplöst USA-romantiserade ölfantaster innebär en extra festlig dag då det är USA’s nationaldag. I hela USA firar man idag med BBQ, god öl och enorma fyrverkerier och har du en gång varit med om nationaldagsfirandet i USA så vet du att det är något helt underbart. Till ölen nedan rekommenderar vi riktigt amerikansk BBQ-mat och vill du få känslan av hela USA på en och samma kväll kan du kika på några av recepten här, mat från hela USA men lika goda! Öltipsen är utvalda då de ska finnas på alla Systembolagen men har ni tur och bor nära något av de mer välsorterade bolagen kan du såklart ta steget upp till de lite mer speciella och ibland dyrare ölen.

 

Founders Centennial IPA (21,90 kr 35,5 cl)
En lagom kryddig IPA som är utmärkt till grillat kött och härligt smakrik mat, men som också är en stabil vardagsöl. Drick direkt ur burken och servera dem direkt från en isfylld skål eller hink. Founders är ett av världens bästa bryggerier och mycket är tack vare deras enkla men stabila öl Centennial IPA och All Day IPA (måste dock beställas).

Brooklyn Lager (17,90 kr 35,5 cl)
Säga vad man vill om bryggeriets status som “craft brewery” men det är få av oss med en kärlek till amerikansk öl som inte började våra dagar med Brooklyn Lager. Så länge ölet inte har fått stå framme i butikshyllorna för länge så bjuder den på en knäckig smak med lite honung, rostade nötter och viss citrus. Perfekt som välkomstöl och som sällskap när fyrverkerierna börjar.

Ska Modus Hoperandi (22,90 kr 35,5 cl)
Ölet som har blivit samma favorit som Oskar Blues och Stone blev för 5-6 år sedan. Ett guldkorn på Systembolagets hyllor och en öl som levererar direkt beska och en uppsjö av smaker av humlekottar, grape och blommighet. Håll ett gäng burkar lite undangömda på de bakre borden för de som verkligen vet vad de gillar och som vill gotta sig med en lite kraftigare öl.

Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout (20,90 kr 35,5 cl)
Det är lätt att bara falla in på humliga öl men med Brooklyn lager och “Barney” vill vi erbjuda lite alternativ. Barney Flats är min favoritstout på Systembolaget när det kommer till enklare stouts men med lika mycket smak som tyngre öl. Med lägre alkoholstyrka på 5,7% och med en mjölkig, mild smak av choklad, mild espresso och rostad malt så fungerar den strålande till grillat, desserter och som smakrik mörk öl att ha framme på kvällstimmarna.

Lagunitas New Dogtown Pale Ale (20,90 kr 35,5 cl)
Ännu en favorit på Systembolaget och en öl som tagit hem priser på Stockholm Beer and whisky Festival, vilket är lätt att föstå när man känner hur fräsch och läskande den är. Smak av apelsin, mild citrus och lite kryddig ljus malt med en väldigt fin och nedtonad beska gör den utmärkt till grillade grönsaker, sallad eller det lite saftigare ljusa köttet.

Hoppas att ni provar några av recepten och leta gärna runt på Systembolaget efter andra amerikanska favoriter än de ovan. Ha en trevlig 4e juli!

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “MankerBeer News: 5 bästa ölen för 4e juli”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] andra på marknaden. Modus Hoperandi, Founders Centennial och Lagunitas New Dogtown Pale ale (ni kan läsa om alla här) petar alla på Punk IPA:ns tidigare ohotade tron. För vist har ni vid flera tillfällen tittat […]


Leave a Reply