Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Förbigångna klassiker – Brewdog Punk IPA

Det finns en hel del klassiker på Systembolaget som många ofta går förbi, vilket jag tycker är lite synd. För ett tu tre så är de inte längre på hyllorna. Där, så då har ni åter läst min introduktion till min serie om förbigångna klassiker på bolagets hyllor. Ni som är extra nyfikna ser nu också vilken öl det gäller.

Jag förstår att ni lyfter blicken och tänker, har karln blivit galen, BrewDog Punk IPA? Är det en klassiker? Står folk verkligen över den?

Ja jag anser att det är en klassiker, för det är en öl som levererats till oss som den enda riktigt bra IPA:n under många år. Nu på senare år har det dykt upp så många andra på marknaden. Modus Hoperandi, Founders Centennial och Lagunitas New Dogtown Pale ale (ni kan läsa om alla här) petar alla på Punk IPA:ns tidigare ohotade tron. För vist har ni vid flera tillfällen tittat på en Punk IPA och bara vandrat förbi den? Sanna mina ord om inte jag har gjort det.

Brewdog känner väl de flesta till vid det här laget, men viste ni att den Punk IPA som säljs på systembolaget idag inte är densamma som Punk IPA från samma bryggeri som från början såldes på Systembolaget? Vid årsskiftet 2009-2010 bytte man recept och när man valde att ta bort Crystal och den i mitt tycke ganska dåliga humlen Motoeka för att byta ut dem till Simcoe, Ahtanum och Nelson Sauvin. Beskan tonades ner och IBUn sänktes från 65 till 45, även alkoholhalten minskade från 6% till 5,6%. I min mening var Punk IPA en okey öl innan, men direkt den blev minsta lilla ofärsk blev den riktigt dålig och smakade lite rutten lök.

År 2011 började man dessutom att förpacka ölet på burk och finns på de flesta Systembolagshyllor. I juli förra året bytte man design på flaskorna så Punk IPAn lever under en ständig förändring.

 

Brewdog Punk IPA

 

Punk IPAUtseende: En grumlig gyllene bärnstensfärg med små snabba bubblor. Ett ljust mindre skum, ingen direkt krona att prata om.
Doft: Väldigt fruktigt, många exotiska frukter som passionsfrukt, lime, mango, sharonfrukt, ananas, kåda och en hel del gräs.
Smak: En hel del honung och knäck även om det känns torrt, snarare än sött. Det byts snabbt ut mot en större gräsig och citrusfruktig smak. Massor med intensiva fruktsmaker främst av något övermogen sharonfrukt, ananas och mango men även toner av passionsfrukt och en del fläder.

Betyg? – Bättre. Med sin, för stilen, perfekta kolsyrenivå gör den ölen otroligt drickvänlig. Att smaken är otroligt bra gör det hela till en bra helhetsupplevelse. Skulle kanske vilja ha en lite större maltbas för att göra ölet bättre, men det kan tära på det drickvänliga. Detta är dock en öl jag gärna alltid har i kylen då den passar till i stort sett varje aktivitet och tid på dygnet.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

One Response to “Ölrecensioner: Förbigångna klassiker – Brewdog Punk IPA”

  1. bo says:

    den var rätt punkig när den kom först: ljus, ganska lätt maltbas och extrem beska. nu är den väl mer i mittfållan. men bättre öl kanske.

    sen vill jag slå ett slag för Nils Oscar gamla India Ale – en stabil och mycket välbalanserad IPA som funnits länge.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply