Categorized | MankerBeer News

BrewDog Bar Göteborgs Skånska Ölfestival – Skånsk öl fortsatt på frammarch

IMG_20150704_155904Vad får du om du tar 4 bryggerier från Skåne, 1 exilskåning med bryggeri i Uppsala och två påhittiga ölskirbenter? Såklart är det ett recept på en skånsk ölfestival och just det var vad som gick av stapeln på BrewDog Bar Göteborg i lördags. Förutom Malmö Brewing Co., Brekeriet, Brewski och det nya Hyllie Bryggeri fanns även Tempel på plats liksom vårat eget påhitt MankerBeer Creative Beerologist. Förutom 2 öl från vardera bryggeri bjöds det på skånsk spettekaka (spittekauga) och en och annan skånsk dänga på speakern.

Förutom klassiska öl som Canned Wheat (Malmö Brewing co.) och Cassis (Brekeriet) så var det rätt mycket spännande nyheter på kranarna. Inte minst våra egna två öl vi har tagit fram ihop med Brekeriet och Brewski, MankerBeer <3 Rhubarbski (Berliner Weisse med rabarber, fläder, citron, hallon, svartvinbärsblad med mera) och sedan MankerBeer <3 Brekerewski (Brewskis Tropic Sneeze som utsatts för Brekeriets surölskultur). Den förstnämnde vart också den som det gick åt mest av, en riktigt mysig Berliner Weisse som påminner om mormors rabarbersaft.

11709496_854407571273711_2373268524624378206_nHyllie Bryggeri hade mer eller mindre sin premiär på festivalen och Michael Nathhorsts båda öl, en Wit och en Bourbon Vanilla Imperial Stout verkade otroligt uppskattade. Framförallt den senare var ljuvlig och full av balanserade bourbon och vaniljsmaker och genom att använda bourbonindränkta vaniljstänger och lite sprit istället för trälagring slapp man de ibland lite skarpa ekfatssmakerna många kan tycka är störande. En riktigt pangöl som gjorde sig utmärkt med en kula vaniljglass fick jag höra. Wit’en var riktigt läskande en såpass varm dag som det var och hade just lagom kryddning vilket bidrog till en fräsch lättdruckenhet. Det här kommer att bli kul att följa!

Bredvid Micke stod Arvid, som då han är från Helsingborg såklart vart inbjuden, från Uppsalabryggeriet Tempel. Tempel har imponerat på de tillställningar de har deltagit och han kan stolt titulera sig som Sveriges enda hundraprocentiga surölsbryggeri. Med sig hade han en lassi med ananas (tänk er en yogurtdryck med ananassmak) och en nedsurad mörk rågsaison. Kvaliten sitter där och nu handlar det mest om att hålla en konsekvent hög nivå och fortsätta pusha den här typen av öl framåt i Sverie.

Malmö Brewing Co. hade förutom den omåttligt populära Canned Wheat med sig en specialversion av den, 29% mer av allt men Canned Wheat XL hade “bara” 2% högre alkoholstyrka. En riktig dänga som i sommarvärmen kanske blev lite svårdrucken men som ändå visar vilken bra komposition Canned Wheat trots allt är. Nu saknar jag bara en Session IPA i form av en Canned Wheat Jr.

Brekeriet stod bredvid Brewski och hade gott kul. Brekeriets Cassis är en självklar storsäljare som går hem hos alla och den nya batchen som också är den som nu är på väg till USA har lite högre syra än vad jag minns från den förra batchen från Systembolaget. Deras andra öl är smarriga Sour & Salt är som en Gose som pumpats upp ett par extra steg. Syran i många öl mår ofta bra när de får möta lite sälta, prova själva genom att dricka lite citronsaft med och utan salt. Med den kvalitet och den variationen på otroligt bra öl som Brekeriet gör är det synd att vi tack vare Systembolaget inte får se mer på de svenska hyllorna.

IMG_20150704_173806Brewski som länge har experimenterat med Berliner Weisses har nu också satt siktet på Saisons och med sig hade de deras splitternya Warpdrive (på bolaget i höst). En smakrik och lite kraftigare Saison som föll de som föredrar kraftigare öl mer i smaken än de som vill ha sina bondöl något lättare och stiltypiskt “rena”. Bryggeriets andra öl blev en vänskaplig känga till Göteborgsbryggeriet Dugges som valt att kalla sin senaste Berliner Weisse för Tropic Thunder, inte alltför olikt Tropic Sneeze. This is Thunder är en 3.8% stark Berliner Weisse som kryddats med både basilika och fläder och vart så läskande att jag skulle kunnat dricka litervis med den om jag bara varit på det humöret. Liksom Mikkeller och Lindemans samarbete med SpontanBasil hade This is Thunder en väldigt balanserad basilikaton som fick sällskap av den alltid lika välkomna smaken av blommande fläder.

 

11403166_854407437940391_657990389451577402_nDen här typen av events är något helt nytt och det ska bli spännande att se om det är något vi kan få se mer av framöver, inte bara på BrewDog Bar utan även på andra barer. Alla bryggarna stod likt på en vanlig ölmässa och hällde upp och pratade om sina öl och du kunde i övrigt fritt välja från barens vanliga sortiment. Genom att köpa tokens som du växlade in mot en öl på runt 20cl hann du lätt och smidigt prova dig igenom de 12 olika öl som fanns att tillgå. Själv tyckte jag att det var riktigt kul att få prata om oss, de öl vi tagit fram och om alla andra som fanns på plats. Öl ska vara socialt, öl ska vara kul och varje tillfälle att få möta folk och prata om ölen tror jag uppskattas, inte bara utav mig och Surisarna som var på plats i vår monter utan av alla deltagare, övriga bryggerier liksom besökare.

Hoppas att ni som var på plats tyckte att det var trevligt och hoppas att vi får se mer av sånt här över hela landet!

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply