Categorized | MankerBeer News

Analys inför Systembolagets exklusiva släpp 16 Sept

Imorgon är det dags igen för exklusiva nyheter på Systembolaget.
Balder har som ni kanske märkt tagit över skutan för att presentera släppen från Manker av förklarliga skäl.
Eftersom vi därmed inte har någon i Stockholmsområdet som kan prova ölen på Systembolagsprovningarna kommer jag att skriva om de öl jag tidigare provat, eller att använda mig av våra kontakter runt om i världen för att berätta om hur ölet smakar. Dvs rekommendationer som INTE är våra kommer vi att förtydliga.
Med det sagt, här kommer min analys över det som kommer till Systembolaget imorgon den 16 september 2016.

För mig personligen är det många öl jag själv inte provat, men de jag har provat är väldigt lovande. Avery Uncle Jacobs kan jag dricka varje dag. Dyr, kanske. Fantastisk, ja. Värd pengarna, ja!
Alltid lika kul med Old Stock ale, men tänk på att den gärna ska lagras i 4-5 år innan den når sin riktiga peak. Ett gäng Stone öl och lite belgare gör detta till ett av de roligare släppen i år kan jag tycka då ingen öl faktiskt sticket ut sådär väldigt mycket.

T5
Birra del Borgo Stelle & Strisce Birra del Borgo (Italien 330 ml 29,90 kr 5,7%)
En blonde ale jag själv inte provat och kan bara låta en kamrat att ge den betyg. Denna kamrat älskar allt från Italien, men var inte helt förtjust i ölet. Han tyckte att den var lätt, smakade inte allt för mycket, men var mineralig och lätt besk.

S:t Eriks Kocklandslager (Sverige 330 ml 21,90 kr 5,2%)
av S:t Eriks vet man nästan redan vad man får. Även om jag inte har provat det förr kan jag nästan utlova att det är en ren lager med lite humle i sig. Kanske inte det mest spännande för ölnörden, men klan vara kul att ha hemma när man vill få någon att komma över på vår sida.

Lagunitas Wilco Tango Foxtrot (USA 650 lm 69 kr 7,9%)
Lagunitas snyggar till förkortningen WTF med en öl som är lite svårplacerad i sin stil, men en imperial brown ale skulle vi nog vilja kalla den, men står listad som en strong ale. Denna öl är dock väldigt god. Börjar med en fin sötma, lite som ett sött rågbröd innan en beska träder fram ut sötman och rundar av. Priset är kanon så köp denna och ha den gärna till skaldjur.

Kinn Skoddehav (Norge 750 ml 59,90 kr 6,5%)
En IPA från Norge är lite sexigare än vad det låter. En relativt söt öl, men framförallt bitter. Den som tycker om väldigt besk öl ska köpa denna. Kombinationen mellan vete och belgojästen ger också en trevlig munkänsla.

Stigbergets Business As Usual IPA (Sverige 330 ml 34,90 kr 7%)
Denna IPA har jag inte provat själv, men jag har hört gods ord om den. När en dansk säger till mig att nu kan ju svenskarna faktiskt brygga IPA och att han syftade till ett par Malmö brewing co och Brewski men senast på tungan hade han just denna öl som O/O gjort på Stigberget.

Amager Lubricated Labrador DIPA (500 ml 55,90 kr 8,5%)
Dubbel IPA från Amager är lite självklart som sill på julbordet. Man ska bara ha det, och god är den också! Söt och fruktig med mycket tallbarr och lite kåda. Det är ofta så jag vill ha en DIPA. Lite minus för en liten alkoholsmak i den, men det är många som gillar det så vi låter det passera. Köp denna!

Nils Oscar Vinjak Barrel Old Ale (330 ml 49,90 kr 8,2%)
Inte provat men från Småbryggeri festivalen i Örebro gav min gamle granne av ett smakprov. Han är inte någon större ölfantast men sa att det var en väldigt söt öl som kunde liknas med konjak. Vinjak är konjak från Sloveninen så han är inte ute och cyklar. Man vet vad man får av Nils Oscar, välbryggt men når oftast inte skyarna.

Lagunitas WTFNorth Coast Old Stock Ale (355 ml 41,90 kr 11,8%)
Det skiljer alltid lite mellan årgångarna, men den är sig ofta lik. Det bästa med denna ölen är att man kan ställa undan den till en regnig dag….gärna om 3-5 år. Som ung är ölen spritig och vinös, men med en god smak av trokad frukt. Viss sötma, men den kommer fram mer när den har lagrats. Då lägger sig den spritiga smaken mer och så blir det en sötare framtoning. Jag köper och glömmer bort den i källaren några år!

T6
Dupont Moinette Biologique (Belgien 750 ml 73 kr 7,5%)
En klassiker som jag personligen helst dricker när det är soligt ute, men inte för varmt. Med andra ord, perfekt nu när värmen fortfarande håller sig kvar i Sverige. Den klassiska Dupontjästen är huvudfiguren och ger en pepprig kryddnejlika med lite pizzadeg. Till det kommer det en trevlig sötma och citrussmak. Väldigt bra öl!

De La Senne Saison du Meyboom (330 ml 33 kr 5,5 ml)
En belgisk saison till. Dock är det inte en favorit från min sida. Den känns lite som en soppa, den är vattning och lite tråkig. Smaken är dammig, lite gräsig och lite peppar.

Brekeriet Hallon (Sverige 330 ml 44,90 kr 6%)
Kanske inte Brekeriets bästa öl, men den är ta mig fasen riktigt bra. Sedvanliga funky Brekeriet smaker med massor med smak av hallon och lite smak av yoghurt. En liten smak av metall när jag drack den.

Brussels Beer Project Babylone (Belgien 330 ml 29,80 kr 7%)
Har inte provat själv, men den låter väldigt spännande. Ett sätt att blanda ett uråldrigt sätt att brygga med dagens för att få fram en öl. Ölen ska ge en hel del jordiga toner med malt och citrusfrukter.

T7
Stone Ruinten Triple IPA (USA 650 ml 99,90 kr 10,8 %)
Jag fick en färsk Ruinten för några år sen och vi var som eld och lågor över att ha fått tag på den. Tyvärr möttes inte våra högt ställda förhoppningar, men vi möttes ändå av en riktigt bra öl. Typisk västkusts DIPA, lätt liten allt för söt, ganska torr, väldigt besk och med massor med tropiska frukter. Väldigt välbalanserad för att vara en trippel IPA. Vet inte om jag köper för 100 pix, men det lockar ändå att se hur den mår efter resan över Atlanten.

avery_unclejacobsStone Mocha IPA (USA 355 ml 39,90 kr 9%)
En blandning av en IPA och en stout gör ölen till en DIPA. Ett kul koncept som säkert många av er kommer att gilla mycket. Jag vet inte om jag gillar det riktigt. Jag har lite svårt att få ihop smakerna. Jag är inte glad för kaffe i IPA, det är jag inte. Det borde gifta sig men inte för mig. Nej jag står över men hoppas att ni ger det en chans.

Stone Imperial Russian Stout (USA 650 ml 99,90 kr 10,8 %)
Oj oj denna klassiker kommer jag att köpa! Dock Stones RIS är inte en öl som ska drickas iår. Drick den om ett år så kommer ni förstå vad jag menar. I unga dagar är den spritig och spretig. Men efter ett år är den kraftig, mycket choklad, mycket rost, anis (prefekt till julen) lite lite rökig. Inte så söt som många andra imperial stouts. Köp säger jag!

Buxton Extra Porter (Storbritannien 330 ml 39,90 kr 7,4%)
Oj oj, denna ölen ser jag fram emot. Buxton har seglat upp som en liten brittisk favorit med många bra öl. Denna porter med kaffe från Guatemala känns som en öl precis i min stil. En go vän säger att det är mild rost men massor med mjölkchoklad, vanilj och en smak av lönnsirap. Lite kolsyra som gör den lättdrucken.

Ghost / West Coast Midnight Oil (330 ml 39,90 kr 12,7%)
Danska Ghost har bryggt i Göteborg. Jag har gillat en del Ghost öl tidigare. De känns lite opolerade och ruffa men samtidigt välsmakande. Har däremot inget större förtroende för West Coast bryggeri som inte rosat min marknad….än. Serverades på CBC och kändes inte helt färdig då. Spretig och spritig, lite rost, lite choklad lite ek.

Avery Uncle Jacob’s Stout (355 ml 123,20 kr 17,1%)
Här kommer dock ett monster som är färdigt. En av de mest välbalanserade bourbonfatlagrade imperial stouterna ute i världen. Jag säger inte att själva imperial stouten är den bästa, men balansen mellan grundölen och fatlagringen är ta mig tusan helt perfekt. Det gör att Uncle Jacobs är och förblir ett monster. Du kommer att peppras med smaker jag orkar knappt ens skriva ner dem, det kommer från alla håll och kanter. Om du tycker om en intensiv stout är detta ölet för dig.

G Schneider & Sohn Aventinus Vintage (Tyskland 500 ml 59,90 kr 8,2%)
Denna Aventinus är en lagrad variant som kommer från 2012, 4 år gamla bärs för 60kr, det kan man inte klaga på. Hur den smakar nu vågar jag inte riktigt svara på men det var inte så längesen jag drack TAP 6 och då smakade den väldigt bra och jag kan tänka mig att den är väldigt bra efter 4 år.
Smaken på en lite färskare är i alla fall av skumbanan, russin och lite plommon, lägg därtill lite vete. Ingen direkt beska i ölet vilket tenderar i att den känns lite söt. Väldigt uppskattad som en av de bästa, utanför Tyskland. Tyskarna förstår inte varför just denna räknas som den bästa.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply