Categorized | MankerBeer News

MankerBeer News: 7 sätt att se att din ölkrog vet vad de gör

Thrillist publicerade nyligen en artikel med ett par tips på hur du kan kontrollera om din ölkrog vet vad de gör. Det handlar inte om raketforskning eller avancerad kylrumsteknik med flux capacitors utan om sådant vi kan tycka är normalt på en bättre restaurang eller krog, men som många trots allt slarvar med. Se inte tipsen som någon form av bestämd lag eller att krogar som inte uppfyller något av det mer triviala såsom ölglas eller pris på något sätt är undermåliga, utan se det som saker som trots allt påverkar ölet på olika sätt och som trots allt har viss betydelse på din upplevelse.

food-drink-hygiene-glass-publican-accusation-beer-abr1292l1. Rena glas ger ren öl.
Har ni tänkt på hur tilltalande en fint upphälld öl kan vara? Gyllene till färgen med ett frostigt skum som håller kvar aromerna tills du kan smutta i dig det goda. Då kanske ni också minns ungdomens dagar och fulpints med masslager nere på hörnet och hur glasens insida ofta var prydda med små bubblor som fick ölet att se ut som botten av ett förlist skepp, sönderätet av allehanda saker. Ett väldiskat glas innebär att fett, smuts och för den delen diskmedel helt saknas och ölet kan glida vidare ned i glaset. Ett smutsigt glas å andra sidan fångar upp ölet och skapar små bubblor – så kom ihåg – bubblor på glasväggarna = smutsigt glas = ölet lär inte se så vackert ut som det kan.

2. Talla på kranen och få smak av granen
Ni har alla stått och polerat blandarkranarna i badrummet där smuts och rester från tandkräm och tvål tenderar att skapa beläggningar. Precis som med glasen så fångar tappkranarna upp smuts och annat som fastnar på dem. Fett drar åt sig annat smuts och har du otur fastnar bakterier och allt annat möjligt där. Nu brukar man kanske inte se krogpersonal, eller för den delen gäster stå och peta på kranarna – men håll ett öga på om de är rena eller ej, rena kranar = renare öl.

3. Doppa inte om du vill dricka gott
I England betalar du för en pint och får då också en pint, ölet fylls upp till bredden av glaset och det har hänt att jag har sett hur man doppar tappkranen ned i glaset för att slippa skumma ölet när man fyller på de sista dropparna. Det man lätt glömmer är att skum liksom fett och smuts drar åt sig bakterier och smuts och polerar du inte tappkranen så riskerar du att få smutsig öl.

4. Vita linor
Eller åtminstone rena linor. Troligen det vanligaste problemet och något man ofta stöter på när man är på sämre krogar eller lite muggiga pubar. Det ölet är i kontakt mest är vare sig ditt glas eller fatet utan fatlinorna det fraktas igenom på väg till ditt glas. Ofta är fatlinorna bra långa och då kan ölet “stå still” i linorna efter stängning eller mellan kunder. Har du otur rengörs dem inte heller mellan byten av öl varpå du riskerar att få ett par glas hemmagjord blendning. Fatlinorna bör spolas åtminstone varje vecka men vissa barer gör det varje dag och tar då kostnaden för ett par spillda pints. Dock är det dyrt i längden (har du 10 kranar och spolar ur 2-3 pints ur alla, 365 dagar om året är det mycket spilld öl…). På fulölskrogar är det ofta de som äger kranarna som spolar dem och då kan det vara bra länge mellan spolningarna, och vipps smakar din öl sunk.

therightglass5. Glasklart va?
Det kan låta snoffsigt men typen av glas spelar roll. Ett bra ölglas är format för att bibehålla en fin skumkrona, ha kvar dofterna och i vissa fall hålla ölet i rätt temperatur. “Shaker pints” eller de stereotypiska pintglasen är smidiga och lätta att hantera, men jämfört med lite bättre glas så har de mycket att önska. Sedan är det upp till var och en hur mycket man vill lägga i glasets betydelse, men att jämföra masslagerglas mot riktiga ölglas visar att du ändå bör vara medveten om det.

6. Beer for the buck
Snålmanker kommer fram lika mycket som den prismedvetne. Idag är öl dyrt i Sverige och ju starkare öl, ju dyrare. Frågan är hur vi konsumenter ska drabbas? Dricker du 14% stark Triple IPA (Fanö Pikkulintu på Fermentoren…) i pintglas blir du inte bara berusad utan riskerar att betala mer än om du fått glaset i ett smidigare half pint-glas. En bra och medveten bar brukar ha större glas för svagare öl och mindre glas för starkare öl, och på så sätt kan de också ha en viss jämnhet på priserna. Alkohol-per-krona helt enkelt. Idag brukar barerna dock vara bra på att erbjuda galopper eller mindre glas även fast de brukar sätta upp ölen som sålda om 30-40 cl.

cicerone 7. Utbildning är A och O.
Bryr sig din ölkrog om öl så vet de vad det är för öl, dess ursprung och hur man hanterar den. Lika delikat som en tunna real ale måste vårdas och serveras bör vanliga flaskor tas hand om på rätt sätt. Stå i jämn kyla, med lite direktljus och buller. Jag blir alltid lika imponerad över kunnig och passionerad barpersonal och ofta är det något som ligger till grund för om jag gärna går tillbaka till stället. Idag är det massvis med öl på krogarna och det är svårt att memorera alla, men att åtminstone ha koll på fatölen och ett par favoriter på flaska kommer man långt med. Går man steget vidare och låter barpersonalen certifieras som ölcicerones så kan man också garantera att de vet hur man häller upp och hanterar öl.

Bubblare 8. It’s getting hot in herre..
Ibland har man råkat se ölfat stå inne i köken, legat huller om buller bredvid värmeaggregat eller helt sonika glömts bort på sätt som faktiskt påverkar ölen. Värme är ett stort no no och det spelar ingen roll ifall ölen skickats med expressfart, nedkylda och i lugnan ro från bryggerierna direkt till krogen. Står ölen varmt så kommer du att märka av det. Ölen kommer smaka skunkigare och tappa i fräschör – jämfört med en öl som skeppats och hanterats under optimala värmeförhållanden. Får fatet sedan stå påkopplat för länge så kommer det börja tappa i fräschören och även då får du en öl som kommer att smaka markant annorlunda mot vad det var tänkt. Vissa krogar tenderar att ha “fasta kranar” med öl som de ofta har på och då kan de ofta byta fat utan att fyta kran, så bli inte rädd bara för att en krog haft en fatskylt med en viss öl på under en månad, det kan röra sig om fler fat.

Det var väl inte så svårt? Men förhoppningsvis har ni fått lite tips på vad ni kan kika efter på just era favoritkrogar. Bättre utbildning och mer kunskap för både konsument och krögare vore något bra att sträva efter!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply