Categorized | Ölrecensioner

Öl blev till glögg: Prov av Blossas årgångsglögg ’09

De som känner mig personligen vet att jag är en klurig typ som brukar trolla fram sånt man inte anar eller tänker på. En sådan sak är att jag vardera vinter de senaste åren (eller oktobrar) lagt beslag på ett par flaskor av Blossas årgångsglögg då de släpps.

Vanligtvis går de åt fortfare än Djurgården närmar sig superettan och ingen bryr sig riktigt om de inte får en flaska – men de blir glada om de får en. Ni förstår poängen.

Så i år när det skrevs om att glöggen var så undermålig att Systembolaget inte skulle ha dem i sitt ordinarie sortiment utan endast på beställning blev jag lite ledsen. sen att jag även var i Polen den 1’a Oktober hade inte gjort saker bättre.

Därför blev jag lite paff då jag idag av ren vana svängde in på mitt lokala bolag och efter att ha spontanplockat en La Trappe Witte så såg jag några orangeskrimrande flaskor. de hade alltså 2 pallar av årgångsglöggen ståendes.. något som inte ens står med på internet.

Så, min vana trogen måste jag ju smaka redan nu, omdömet blir:

En första smak direkt från flaskan hintar redan där om en rätt svag smaksensation. Lingonglöggen var den senaste som faktiskt bröt av och förra året var smaken lite sådär, denna sällar sig till den senare av de två.

Men en skvätt i ett glas då? Doften är glöggig fast med en rund ton i sig och den framkommer även i smaken. lite som en sötma som lurar och i eftersmaken kan man känna lite Clementin och söt apelsinsmak. Inte så markant, men den lurar där. Jag kan tillägga att jag dricker den kall, tycker om den så.
Vid en större sipp så framkommer mer av Clementinsmaken och jag tror att det som gjorde Lingonglöggen så bra var just att den smakade mycket även i ett litet glögglas, både förra årets kanl och nejlikoglögg och årets tror jag behöver ett mindre vinglas där man känner mer av smaken direkt.

En sista kommentar? Efter bara 6-7 cl sitter smaken kvar bra i munnen. Årets glögg har gått från botten till att bli rätt bra. Inte lika bra som Lingon, Vinteräpple eller någon av de andra smakfulla årgångsglöggen, men bättre än jag förväntade mig.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Öl blev till glögg: Prov av Blossas årgångsglögg ’09”

  1. JoeG says:

    Fick höra att den inte skulle släppas som ordinarie på systemet ett tag sen jag med, mycket tråkigt tycker jag med tanke på hur mycket skit som tar sig igenom till ordinarie sortiment…

  2. PB says:

    Verkar finnas ganska många fastän det är en beställningsvara: http://www.systembolaget.se/SokDrycker/VarFinnsVaranExternt.htm?ArtikelNr=7609601

    =)

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply