Categorized | Ölrecensioner

Julölsduell # 2 – Nils Oscar vs Nils Oscar

Japp, del två i mina julölsdueller och dagens duell trodde jag på förhand skulle bli lite ojämn. Men rätt fel ändå. Drack igår Nils Oscars Julöl 2009 och idag Nils Oscars Kalasjulöl. Hur det gick? well, läs vidare


Nils Oscars Julöl 2009:

6 sorters malt, 4 humlesorter varav cascade och amarillo (två favoriter) och välkryddat stod att läsa. Intressant.

Skum: Litet skum faller ner till en liten krona, poröst och lätt utan att bli coca-colaskum som med midvinterbrygderna.

Doft: Småkryddigt utan något som sticker ut, humle, lite russin och kaffetoner samsas som kamrater på en lågstadieskola.

Färg: Brunrött, lite oxblodigt nästan

Smak: Mmm, lätt kryddigt utan att de tar över. Istället balanseras det väl mellan humligheter, beska och maltighet. Humlen träder fram på ett bra sätt och ger finfina smaker med god efterbeska och lite kaffesmak. Den utlovade karamelligheten och cohkladen finns som perfekt balans och ger lite söt god smak där chokladen vill leka.
Smakerna tävlar inte vilket jag uppskattar utan verkar ha ett shysst kalas, ett som säkert blir roligare om man får låter dem hållas ett tag i en mörk plats.
Efter att sista dropparna är druckna och tiden gått lite så framträder en god smak av rostat kaffe i munnen.

Betyg? – Bäst! Detta var riktigt gott.


Idag då, då dracks Nils Oscars Kalasjulöl vilket är julversionen av deras kalasöl (svårt att lista ut va?)

Ett par mörka maltsorter och cascade, fuggles och crystalhumle får nu leka.

Skum: Knappt något skum alls

Doft: Humle, maltig karamell och knäck. Lite nötigheter (typ pale ale/american pale ale) från humlen (fugglesen?) Inte kryddigt men lite pepprig typ.

Färg: Väldigt ljusbrunt

Smak: Lite APA/Pale Ale (i mitt tycke en nötig humlehet), maltig sötma, väldigt snäll vätska om än lite anonym. Men god och lättsam beska. Inte så komplex och balanserad som julölen men helt fullgod och den växer på en samt har den rätt trevliga styrkan 5.2% så man kan våga sig i fler än en till maten. Skulle nog vara god till lite Jansons och Julskinka.

Betyg? – Bra, en bra julöl utan konstigheter.


Så, den ojämna duellen vanns rätt klart av Julölen men trots det vart jag imponerad av Kalasjulölen som ändå kostar betydligt mycket mindre och är lite mer lättdrucken.

Vad händer nu då? Jo, imorgon blir det Amerikansk julölsprovning och sen får vi se, som synes här bredvid så är förrådet välfyllt och jag siktar på att recensera öl #100 kanske redan innan jul. Vore lite kul då jag inte riktigt ansträngt mig utan mer njutit mig hit. Vilken ska nummer hundra bli dock?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Julölsduell # 2 – Nils Oscar vs Nils Oscar”

  1. sirlimpsalot says:

    Tycker Nøgne Øs #100 är et självklart val 🙂
    Kan varmt rekommenderas.

  2. basunen says:

    Tycker Nøgne Øs #100 är et självklart val 🙂
    Kan varmt rekommenderas.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply