Categorized | Ölrecensioner

Julölsduell # 3 – USA vs USA

Jahapp, redan del 3 av julölsduellerna och valet denna gång blev att prova två av de amerikanska julölen. Dock blev fallet att det blev Anchors Christmas Ale mot Samuel Adams Winter Lager som mer är en säsongslager i mitt tycke än en renodlad julöl – i alla fall på förhand.

Egentligen borde all julöl testas med lite julskinka till då tanken ändå är att många av dem ska stå på julbordet. Vilka passar – vilka passar inte? Men får bli en annan gång.Först ut – Anchor Christmas Ale. Gillar deras övriga brygder så får se hur denna är.

Skum: Stort växande skum, fluffigt och relativt kompakt. Sjunker långsamt.

Doft: Amaryllis och julblommor, väldigt blommigt och lite lite humle. Obviously är det vörten som är där och spökar – men tycker ändå gränsen mellan vört <-> amaryllis eller liljor är lite för svag.

Färg: Mörk brunt

Smak: Amaryllis, choklad, lite en. Syrlig eftersmak som sitter kvar. Som en blommig och fluffig
vörtlimpa med lite sött i. Eftersmaken blir dock lite för blommig och även fast det är tanken att det ska smaka vört så kan jag inte släppa blomreferenserna – och de är inte helt positivt. Blir lite tvåligt på något sätt.

Betyg? – OK+, hade det inte varit för blommigheten så hade den varit lite bättre.


Näst upp blir Samuel Adams Winter Lager, jag gillar ju Samuel Adams vet ni som läser här lite mer frekvent. Därför ska jag vara extra objektiv.

Skum: Normal högt, lätt fluffigt.

Doft: Lager, men med lite kryddighet, karamellaktigt.

Färg: Rätt mörkt, mörkare än vad jag förväntat mig.

Smak: Först lager, sedan ale – lent och kakigt med en lätt god kryddighet som gör den lite annorlunda för att vara Samuel Adams. Kaneligheten som ska finnas länns lite i smyg då och då och mer i formen av kola. Känns som en bra säsongslager om jag kan kalla den för det,med trevliga dragningar åt alehållet utan att nå dit. Lite vetefruktig tycker jag också. Nä, blev överraskad men inte övertygad.

Betyg? – OK, inga konstigheter, lite ovanlig, men inte något speciellt.


Så, då var det väl dags att snart gå in på Underlig Jul, N’Ice Chouffe, Hibernation ALe etc etc. Men icke. Eller vi får se. Vill även testa slottskällan och Oppigårds julöl, trots att den senare inte fått särskilt många lovord.

Någon annan julöl som jag måste testa och som är god?
Och så den ständiga frågan – till vad ska man testa dem?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Julölsduell # 3 – USA vs USA”

  1. fajanen says:

    Har druckit N'Ice Chouffe, Corsendonk Christmas Ale och Hibernation Ale idag. Hibernation vann ganska klart. Corsendonk på andra plats en bra bit efter och strax före N'Ice Chouffe.

  2. Manker says:

    Jo, tog en Hibernation igår och fasiken vad god den var.. blir N'Ice'n snart och sen dags att köpa på mig lite mer av julölen som jag inte spontanhandlade sist

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply