Categorized | Ölrecensioner

Julölsduell # 4 – Humle vs Dumle

Kanske lite missvisande rubrik men denna omgång möts två lite otippade kombatanter. I ena ringhörnan står Great Divide Hibernation Ale och på motsatt sida Harviestoun Brewery Mr Sno Balls. Humlat åt båda hållen och dumlat i form av att båda är lite ojuliga och allmänt ale’iga.Först ut är Hibernation Ale:n:

En torrhumlad Old Ale på 8.7%. Mumma.

Skum: Litet till medelstort som faller ner hyffsat fort.

Doft: Humligt och lite maltigt. Lite alkohol som sipprar fram men samtidigt lite sött, nötigt och syrligt – som en friskare och lättare upplaga av något Southern Tier (min ständiga referens till nötig och lite torr humle) skulle kunna gjort.

Färg: Mörkt gyllenbrunt

Smak: Såklart framträder humlen klart, syrligt. Lite knäckig nötighet med rostat malt som balanseras av lite choklad och viss smak av kanel som poppar upp.

Betyg? – Bättre, ska dock ge den en till chans så jag druckit mig lite whiskey innan jag provade den. dock gillade jag den skarpt!

Edit: Ska kolla vart fasiken det var den klassificierades som pale ale vilket verkade lite lattjo.


Näst på tur Mr Sno Balls:
En betydligt lättare pale ale på 4.5% trevligt och enkelt men smakfullt?

Skum: Rätt högt och lite krämigt som sakta sjunker ner.

Färg: Lite bärnstensfärgat.

Doft: Humlearomatiskt och väldigt fräscht. Mer citrus (as spelled out) än grape och tropik. Inte för mycket utan helt enkelt en crisp (as spelled out) ton.

Smak: Först lite söt utan att bli kladdig. Lite som en “ohumlad humleöl” där fräscheten får större utrymme än smaker och styrka. Inte julig alls. Efterbeska som växer och tar över lite och som ger den bett. Smakar som en lite humlig mojito utan rom – väldigt gott. Perfekt alkoholhalt känns det som. Små frukttoner smyger sig fram då och då men som snabbt slukas av citrusen.
Den kan nog uppfattas som lite tam i smaken efter en stund, men då kommer efterbeskan och balanserar ut det väldigt gott och den tappar aldrig pondus vilket är stort av den.

Betyg? – Bättre, en öl jag hade älskat att ha ett par nedkylda hemma i somras. Förstår inte logiken att ge ut den som en julöl riktigt. Men god var den, till julmat – bör testas!


Så, lika här med andra och ord och två stycken som får väldigt högt betyg! trevligt! Den senare vill jag testa till mat och om den gör sig bra där kan den bli riktigt bra. Blev överraskad av den.

Härnäst väntar en duell mellan de båda julölen Tomte och Nisse från Slottskällan. Sen blir det ölprovning om en vecka och då fasiken tror jag att jag klämmer öl nummer #100. Kul.

Sen är det ju släpp nästa vecka igen och ytterligare senare kommer Sam Adams Utopia. kul kul kul! dyrt dyrt dyrt!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Julölsduell # 4 – Humle vs Dumle”

 1. dempa says:

  Vet inte om jag skulle kalla Hibernation en pale ale, den klassas väl som old ale eller nåt sånt om jag inte är ute och psyklar.

 2. Markus says:

  Enligt Great Divide själva är det en old ale i engelsk stil. Vet inte om jag tycker den generösa mängden humle gör den värst engelsk men det var ju en annan femma.

 3. Manker says:

  Nej jag förstår inte heller det där, om det var på flaskan eller på någon randomsida jag snubbla över som den stod betecknad så. Vilket jag inte heller håller med om.

  Ska ändra lite och se var det var jag såg fel.
  god var den i alla fall

 4. Fredrik says:

  Hur som så är det rätt så trevliga öl

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply