Categorized | Ölrecensioner

Resan fortsätter – 3 öl från Nya Zeeland

Tack vare min vän Erik som var på Nya Zeeland nyligen så har jag haft ett par nya zeeländska öl hemma. Jag har nu bockat av samtliga 3 och det har verkligen varit en intressant liten upplevelse.

EIPA’n från Tui, Pilsner med det fräcka namnet “brewski” (självklart med en skidåkare på flaskan) och den mörka lagern från Mõa.

Så, hur lyder då domen?Tui EIPA på 4% blev först att sätta kapsylen till.

Skum: Lite under medel, halvsmutsigt och faller rätt fort. Lite oroväckande då IPO’r annars har fint och stort skum.

Färg: Ljusbrunt

Doft: Kola och nötigheten finns där och tillsammans får dem mig att tänka på lite bränd nötcreme (godiset). Samtidigt finns där en viss friskhet dock utan markant humlesmak.

Smak: Oerhört lättdrucken. Men inser snabbt att kolsyran är piff, paff och puff borta. Rädda vad som räddas kan med andra ord! Det enda av doften som finns kvar är lite av kolasmaken – tyvärr.

Betyg? – Sådär, på grund av kolsyran blir det inte bättre och enligt Erik ska den även vara bättre på cask än flaska så.


På Eriks inrådan blev nästa öl på tur den roliga Bohemian Pilsnern Brewski från Wanaka Brewery. Bohemian pilsner låter ju intressant.

Skum: Lågt, ljust och vitt. Fruktar kolsyredöden här med.

Färg: Lite mörkare än lagergult

Doft: Herrejösses! Pilsnerdoften kommer snabbt, massa fruktigheter överraskar mig och vad är det jag känner? Mango? Papaya? Banan? Nä, papaya och banan är det á la ett fruktigare vitt vin. Oerhört gott.

Smak: Lite kolsyrefattigt, men här finns smakerna kvar och oj vad gott det är. Pilsnersmaken blandas mycket väl med det fruktiga och känner även en frisk humlesmak över det hela!

Betyg? – Bättre, nästan “Bäst” om hade haft kolsyran kvar bättre. Detta var en oerhört glad överraskning.


Slutligen då? Mõa Dark Lager ser jag, får se hur den placerar sig mot de andra två.

Skum: Högt, lätt och ljusbrunt/smutsigt.

Färg: Mörkrött övergående i ljusbrunt

Doft: Stoutaktigt som sig bör, mkt choklad och rostad malt, lite kaffebeska likaså. Även en liten rökighet.

Smak: Kolsyran är kvar denna gång – skönt. Rätt lätt munkänsla. Kaffesmaken är god och sitter kvar i munnen ett tag. Chokladen och rökigheten är inte lika framträdande. Tappar dock lite sting efter en liten stund och smakerna blir lite för “lätta”.

Betyg? – OK+, hade fått lite bättre om smakerna varit bättre balanserade och suttit kvar.


Nixpix, tack Erik med andra ord för dessa och kan rekomendera Brewski till er alla!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Resan fortsätter – 3 öl från Nya Zeeland”

  1. fajanen says:

    Lät kul att prova en del udda öl.

  2. Gyllenbock says:

    Exotiska öl är alltid kul även om de kanske inte alltid tillhör världens godaste.

  3. Manker says:

    Jo, men lyckligtvis var åtminstone Brewski'n riktigt bra och Mõa'n var helt okey. alltid trevligt att bli positivt överraskad från lite oväntade ölländer. Får se vad det blir nästa gång – ska iaf bli riktigt spännande att prova den japanska ölen jag köpte. Japanska mikrobryggerier kan nog vara lite spännande

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply