Categorized | Ölrecensioner

Måndagsöl: Midtfyns Imperial Stout

Igår var det måndag, det innebär att jag får dricka en måndagsöl. Efter helgens lilla spontana ölprovning har det, äntligen, sinat lite i förrådet varpå det blev att rota bland de öl jag såg mindre fram emot att ta kapsylen av – och valet föll på:

Midtfyns Imperial Stout. En öl som tydligen utsetts till “årets ölnyhet 2007” i Danmark, vad det nu kan innebära.

Skum: Rätt högt creméfärgat skum som påminner lite om hur Baileys skulle se ut som skum. Rätt lent och fint skum, gräddigt där med så att säga.

Färg: Väldigt brunt, tjockt och mörkt.
Doft: Mycket choklad och kaffe. En söt vaniljdoft påminner om den eklagring som avslöjas lite om ifall man läser på flaskan. Ekdofterna från lagringen ger den också lite “grov” och träig doft.

Smak: Rätt medelaktig munkänsla med smaker som tävlar om att uppmärksammas. Rätt frisk och ljus känsla i munnen. Vaniljen framträder rätt tydligt med lite krämiga smaker. Efterbeskan är trevlig och inte för påträngande. Kaffet bidrar med en fin bitterhet som även den hålls på en bra nivå, hittills hålls alla smaker på ett välbalanserat litet snöre. Väl gömda 9,5 alkoholprocent. Slutligen finner jag lite lakritsaktiga smaker och rörs ut med den där gräddiga smaken igen. Jag förstår varför den har ansetts gräddig och ja, den har – både till skum och smak, vissa likheter med en milk stout eller bara en baileysspetsad imperial stout.

Betyg? – Bättre, jag gillade denna. Var en trevlig imperial stout som var god och bjöd på mycket smak utan att vara för bastant eller krävande.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply