Categorized | Ölrecensioner

Flying Dog vs Hopping Frog @ Monks

Torsdagar numera verkar likna spontana ölprovningar allt mer. Så även denna, med ett kamratgäng som lite hipp som happ dök upp på Monks så blev det att prova rätt mycket gott.

Av en slump blev det också så att 3 stycken Flying Dog provades samt 2 st Hoppin’ Frog samt lite annat. så varför inte göra en liten match av det hela? Lite nedkortade recensioner dock.


Snabbnotiser för övrigt är:

  • Goose Island Bourbon Country Stout är lika god som vanligt.
  • Även New Holland 1554 Enlightenment… och Arcadia IPA provades, men de får komma mer om dem senare
  • La Trappe Quadrupel på fat tycker jag är mer kola-aktig än på flaska


Först ut blir Flying Dogs 3 öl med Flying Dog Double Dog ut först, på tapp.

Skum: Äggfärgat skum med minimala bubblor.
Färg: Gyllenfärgat lite mörkare koppargyllene färg.
Doft: Kraftigt med humle, mycket citron och god lite torrhumlad nötig doft.
Smak: Mycket mycket humle i smaken. Viss sötma som drar åt plommon/russin-hållet med sin fruktighet. Underbar fyllig beska och fruktigt och gott i eftersmaken. Lite av allt och just fylligheten,, torrhumlekänslan och variationen är perfekt.

Betyg? – Bäst, fin kraftig och mångfacetterad pale ale!Näst ut blev Flying Dog Kerberos Tripel, en Abbey Tripel på 8,5%

Skum: Inget direkt skum, små små skumrester och minimala bubblor
Färg: Dovt gyllengult
Doft: Cider? Blandat med lite apelsin? Väldigt oklar doft till en början, lite kryddighet och lite död/avslagen humle där i doften också. Äppelciderdoft tycks till en början. Lite gammal? Står bäst före 12 april 2010 men vete fan. Doften växer efter ett tag dock.
Smak: Lätt till medel munkänsla. Kolsyran dör rätt snabbt i munnen och blir en väldigt len känsla. Inte så kraftig alls med tanke på procenthalten. Lite apelsin och äppelmust smak tycker jag med vissa lite lättare jäst och korriandertoner. Jag ser att de använt pilsnermalt i den och det tror jag gör den lite enklare i smaken.

Betyg? – Ok+, en trevlig lättdrucken Tripel som mer påminner om (vilket påpekats på ratebeer också) en white ale eller liknande. Får nästan ett högre betyg efter ett tag, lite spretig i smakerna men god.Sista Flying Dog’en för ikväll blev Flying Dog Porter.

Skum: Minimala bubblor, rätt mjällt skum med cremeaktig färg
Färg: Ljust rödsvart
Doft: Mörkt rostat kaffe och choklad utan den typiska påträngande bitterheten. Något jag tyckte kändes gott och trevligt. Lätt vinösa dofter också men i harmoni med det andra.
Smak: Medel till stor munkänsla men med lite cola-aktig portersmak. Troligen på grund av kolsyran. Inte så mycket eftersmaken med med liten beska och smak av choklad och kaffe. Mycket god fyllighet . Den trevliga kolsyran tillsammans med en lite syrlig smak gör den mycket drickbar.

Betyg? – Bra, kanske lite smaklös till en början, men väldigt trevlig att dricka.


Så, Flying Dog får 13,5 poäng av 21 möjliga enligt gamla betygskalan – 4,5 som slutbetyg då.

Nu blir det Hoppin Frog!


Först in kom Hoppin Frog Hoppin To Heaven, en IPA som vi får se om den kan stå upp emot den väldigt väldigt goda Mean Manalishi!

Skum: Minimala bubblor, lätt äggvitt skum som sjunker sakta
Färg: Halvgrumligt och mörkt kopparfärgat
Doft: Mycket färsk humle men ändå med en lätt nötighet och bra citrusdofter och lätta tropiska frukter.
Smak: Lätt munkänsla. Först en distinkt fruktighet som sedan blir till en trevlig eftersmak. Inte så besk som jag hade förväntat mig. Rätt mycket sötma från malten. Eftersmaken påminner lite om Flying Dog Snake Dog till en viss del med mer frukt än beska. Fin balans mellan allt generellt.

Betyg? – Bättre, Inget som sticker ut så värst, men mycket bra balans och trevlig IPA, dock sämre än Mean Manalishi


Nästa groda till slakt vart Hoppin Frog Silk Porter.

Skum: Minimala bubblor, halvkrämigt skum som sjunker halvsakta.
Färg: Mörkare brunsvart
Doft: Kola, choklad och kaffe. Inte så vinös utan mer stout i doften men ändå rätt len. Lätt rostad doft.
Smak: Lätt till medel munkänsla. Lite lätt rökig smak där kaffesmaken påminner om bryggkaffe. Lite lättare chokladsmak. Just lenheten i smaken är trevlig och man förstår poängen med namnet. Lite mjölkighet utan att bli gräddig med andra ord.

Betyg? – Bra, enkel och len men ändå potent och lättsam smak.


Ja, grodorna fick 9 gamla poäng vilket innebär att matchen slutar oavgjort 4,5 vs 4,5

Trevlig kväll med andra ord och framöver kommer lite om vad mer som dracks!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply