Categorized | Ölrecensioner

Spontant Londonbesök och Slottskällan Slottlager

Fyllde år i måndags och lite (väldigt) överaskande tog flickvännen med mig på en spontan tripp till London! Awesome och oerhört fint! Tyvärr missade vi söndagens “utgång” på grund av tunnelbanestrul och lite sen ankomst, men fint väder och en fin stad är fan inte fy skam. Samma dag spelade även Arsenal (blä) mot mitt Manchester United (yay!), i just London. Inget vi skulle på, men bra att United vann!

Dagen efter hann vi (jag) dock få i mig lite öl efter en dag London Zoo (jag har numera en liten apa där) och shopping (ny Ben Sherman Piké).


Två pubar, fyra öl hanns med. Först ut två stycken från Fullers till lite lunch.

Fullers London Pride
på fat
Hade en bra bitterhet, var läskande och god.

Betyg? – OK, inget jättespännande men fin fyllig läskande smak.


Fullers Golden Ale på fat
Mer humlig men tyvärr lite för lätt i smaken så blev lite trist och enkel.

Betyg? – Sådär,


Efter det och mer shopping (BAPE-t-shirt) så blev det två lite roligar öl.

Ryedale Winters Tale på fat.
Fin plommonfärg och bra skum.

Doft: Speciell humle, med lite blandad torrhumle och mörka bär. Typ sviskon och plommon men ändå med mycket humle. Fin fruktig doft.
Smak: Rätt lätt munkänsla. Samma frukter som doften, men mer åt rejäla porter eller stout smaker men inte lika torkade eller mörka frukter utan mer fräsch fruktighet. Torkade aprikoser eller plommon? Fin efterbeska och oerhört smakrik. Även mycket citrus med beskan.

Betyg? – Bättre, spännande lite speciellt fruktigt humle och trevlig att dricka.


Sista ölen i London blev Kipling South Pacific Pale Ale på fat.
En kiwismakande pale ale med gyllengul färg med små små bubblor som dör rätt fort. Bubbelrester över hela glaset.

Doft: Rejäl humle, lite åt casca-dehållet. Massa fruktighet där kiwi finns representerat på ett “äkta” och bra sätt
Smak: Lätt munkänsla. Mycket lätt beska i munnen. Lite lätt i munnen men beskan är oerhört trivsam och smaken kanske är lite i lättaste laget. Men den tydliga kiwismaken känns inte artificiell utan är både lite maltigt söt och humligt firsk. Oerhört spännande smaker där med. Känns inte heller så brittisk.

Betyg? – Bra, mycket trevlig och visar att mer fruktinspirerat öl kan göras mycket bra!
Edit (efter att jag läst om ölet och vilket Jonte påpekade så är det Nuelson Sauvinhumle vilket ger lite chardonnayliknande smak och doft.)


Sist ut samma vecka blev en svensk öl, Slottskällans Slottslager, en klassiker med andra ord.

Skum: Minimala bubblor med mjällt fint äggvitt skum. Rätt högt.
Färg: Mörkare gyllene
Doft: Lite lättare humlighet som vakar över doften som samtidigt drar åt maltdofter. Citrus och stjärnanis står för fruktigheten.
Smak: Rätt lätt till medel munkänsla. Bra kolsyra och smaker av stjärnanis, citron och lite typisk lageraktigt lätt smak. Liten beska som piff på toppen. Fräsch Styrian Golding-humle som även är den som finns i Oppigårds Spring Ale.

Betyg? – Bra, frisk och god lager som visar att humle + lager kan fungera!


Börjar bli jobbigt nu då jag har cirka 7-8 ölresensioner som väntar men ingen tid. Orkar ju inte uppdatera varje dag. Men men, imorgon är det fredag och på lördag vankas det ölprovning igen.
Ni vet ju redan vad som serveras på Akkurat, Monks etc etc. Så bättre att skriva om öl och en dag kommer mitt index att presenteras här och då blir det lite roligare. Siktar på att redan spräcka recenserad (inte provad) öl nummer 200 redan i veckan. Nummer 100 vart ju redan i december så.

För övrigt förfasas jag över Spendrups Pistonhead, fan, Hoppe i Japan som var en alkoholfri humlebrygd lär ju ha smakat mer än den skiten. Tur att den bara smakas som provöl.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Spontant Londonbesök och Slottskällan Slottlager”

 1. Fredrik says:

  Verkar som om du haft en trevlig resa!

 2. Jonte says:

  Låter nice!

  Fast Thornbridge Kipling är väl ingen fruktöl? Däremot innehåller den som jag har förståt det Nelson Sauvin humle. Var hittade du den på cask? Jag fick med mig en flaska hem från London, men har inte provat den ännu.

 3. Manker says:

  Jonte > Nej, menade mer att den var väldigt fruktig öl, särskilt då jag skrev att det är en pale ale i grund och botten. Men på fat var den oerhört fruktig, nästan mer än vissa fruktöl. Blev lite rörigt när jag skulle skriva det där inatt efter ett par öl för mycket.
  En flaska? Fasiken vad trevligt, var hittade du den? Jag hittade den på en pub runt carnaby street. Några danska tjejer som jobbade där tror jag. Hade väl en 3-4 gästfat som verkade trevliga.

  hoppas den är lika god på flaska som på fat men tror att vissa av aromerna gör sig bättre på fat, eller så blir de mer intensiva på flaska.

 4. Jonte says:

  Var också i trakterna runt Carnaby Street när vi var i London nyligen. Synd att jag missade den på cask då. Hittde min flaska Kipling på Utobeer på Borough Market.

  Tänkte försöka mig på att brygga en Pale Ale med Nelson Sauvin snart. Kipling kanske kan funka som inspiration då 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply