Categorized | Ölrecensioner

Anchor Liberty Ale och Left Hand Haystack Wheat

Gårdagens ölprovning vart riktigt lyckad och samtliga verkade uppskatta valet av öl som fanns representerade. Intressant och kul på gott och ont är att köra lite paralellprovningar och igår hade vi både Old Viscocity vs Older Viscosity samt Oppigård Single Hop vs Oppigård Amarillo Spring. I första fallet märker man vad lite lagring kan göra och jag hade gärna sett att den lagrats länge. Då hade den kanske nått upp till den komplexitet som Goose Island Bourbon County Stout har. Men den var fortfarande jävulskt god. Mellan Oppigårdarna var det kul att visa hur valet av humle spelar in och hur olika humle har lite olika funktion i en.

Men mer om ölprovningen om någon dag när allt är renskrivet och sorterat.Left Hand är för mig lite som med Goose Island och Shipyard. Ett stabilt och bra bryggeri men som ibland klämmer ur sig lite för “breda” produkter, lite för tunna och enkla sådär och som ska passa många. Från dess att Left Hand Haystack Wheat kom till systembolaget har jag druckit den ett par gånger och har nästan haft olika omdömen varje gång. Såhär löd den senaste:

Utseende: Grumligt persikogul vätska. Medel till stora bubblor. Vitt skum med lite kräddig krona som pyser ihop rätt fort
Doft: Lite godisaktig vete, inte söt men ändå lite sockrig. Även mycket doft av kronärtskockshjärta(!). Lite gammaldags bubbelgum och smörade popcorn och majs. Rätt varierade vetetoner med andra ord.
Smak: Liten växande och sprudlande kolsyra. Lätt munkänsla annars. Får även här en lite sträv vetesmak men tycker att liknelsen vid kronärtskockshjärta får bestå. Läskande och lite godisaktig eftersmak där en liten jästighet finns. Lite banan och peppar finns också i smaken.

Betyg? Bra, kanske lite tam vilket många av Left Hands ”lättare” öl kan vara enligt mig, men den är fortfarande läskande och med god kolsyra. En öl att lära sig tycka om eller som man gillar eller ogillar direkt.


Jag har alltid gillat apor och varför inte dricka en APA sådär på fredagskvisten? Särskilt då det står en Anchor Liberty Ale framdukat.

Utseende: Lite mörk aprikosgul färg. Högt mjällt skum med minimala till små små bubblor med lite större bubblor på toppen. Håller sig kvar fint
Doft: Frisk humle med lite antydan till torrhumling. Tydlig citrondoft med lite apelsin och en viss torrhet. Karamellmaltighet finns också där någonstans.
Smak: Rätt lätt munkänsla och medel kolsyra. Lite karamellaktig smak liksom doften antydde samt en lite maltigt söt eftersmak. Humlen är inte att glömma utan den finns där med citronsmakerna. Lite lätt syrlighet också med vissa kryddor tycker jag, ungefär som Christmas ale’n. Bra humlad APA där citrusen pockar på alltmer allteftersom. Även lite kola i eftersmaken.

Betyg? OK+, tappar lite kraft efter en stund, men fina smaker, som en Mr Sno Balls fast humligare och mindre ”crisp”.


Nu blir det söndagens sedvanliga vila för att sedan börja rota rund i anteckningarna från igår!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply