Categorized | Ölrecensioner

Helgens ölprovning del II – Amerikanarna


Då var det till slut att bocka av de amerikanare som dracks under helgen ölprovning. Förutom lite IPA så var det lite prov av Older Viscosity vs Old Viscosity. Resultatet tror jag att ni alla kan gissa.


Första jänkarn blev en ny bekantskap för mig,
Anderson Valley Hop Ottin’ IPA

Utseende: Minimala bubblor och halvmjällt skum. Ändå rätt poröst och med lite smutsigt skum. Klart ljusbrun färgS
Doft: Lite lättare humlig dogt med tydlig citron, grape och lite aprikosfruktighet. Mycket grape kommer växande. Lite bärig sötma anas också.
Smak: Medel munkänsla och bra kolsyrat. Lite bärig DIPA i smaken men ändå lite lättare. Nötigt och med lite röda bär samt småjordig och lite gräsighet i smaken. Maltigheten får med andra ord rätt bra med spelutrymme.

Betyg? – Bra, inte så humlig, men börjar uppskatta dessa maltigare och lite tyngre IPOrna mer och mer


Sedan var det då provningen av Port Brewings båda Viscosity där
Older Viscosity var ny för mig.

Utseende: Inget skum utan endast lite rester, mörkt svart färg
Doft: Extremt tydlig choklad och lite tydlig whiskey. Som en lite lättare Bourbon County Stout. Lite bärigt fyllig också.
Smak: Liten munkänsla, nästan ingen kolsyra. Tydlig whiskey och fin söt choklad. Lite syrlig, lite för mycket tycker vissa. Lite lakrits också över whiskeyn. Inte så rökig som man kunde trott eller som Old Visc. Är.

Betyg? – Bäst, som en svagare Goose Island Bourbon County Stout, men ändå underbart god


Ännu lite mer IPA dracks och då Sierra Nevada Celebration Ale 09

Utseende: Små, små bubblor. Mjällt skum som håller sig väldigt fint. Grumligt mörkt orangefärgat.
Doft: Mycket fruktig och färsk humle. Typiska amerikanska humlesorterna som brukar vara i SN’s brygder är där. Lätt grape’ig doft med aprikos och tropik. Lite citrussur doft avslutar
Smak: Rätt lätt munkänsla. Lite sötare grape och aprikos än vad doften lockar med. Fin beska men inte så mycket eftersmak. Rätt tung humlighet trots allt.

Betyg? – Bra, men hade förväntat mig lite mer. Skulle vilja prova den parallellt med en Torpedo för att känna fler skillnader.


Sist ut på provningen vart något jag druckit förr,
men innan bloggens existens, Stone Double Bastard 09

Utseende: Små, små bubblor och lätt äggvitt skum. Ljust rödbrun färg.
Doft: Söt humle, nästan lite DIPA med nötighet och havremaltighet. Kraftig doft med lite gräsig torrhet. Lite sådana där sura aprikosgodisar.
Smak: Medel munkänsla. Rätt kraftig smak trots att det inte är så oerhört mycket kolsyra. Lätt fruktighet med mörk humle och bra fyllighet.

Betyg? Bättre+, mastodontöl att ge lite tid och känna efter med. Också en sådan man gillar eller ogillar lite beroende på preferenser.


Innan provningen fuldrack jag en lager till lunchen, amerikansk den var.
Miller Genuine Draught

Skum: Små till medel stora bubblor, poröst skum. Nästan blekgul klart gyllene färg
Doft: Redan vid upphällningen var det tydlig lagerdoft med lite majs och korn.
Smak: Lätt smak med tydlig kolsyra. Smakar lite söta ”mormorskakor”, fast vattnigare. Rätt söt med andra ord. Skönt att slippa en metallsmakande lager.
Betyg? Ok-. Den är inte bra. Förstå mig rätt, men serverad !!riktig kall!! smakar den väldigt bra för en amerikansk lager av denna sort.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply