Categorized | Ölrecensioner

Sigtuna Vårweizen – En till superb sommaröl!

En av de nyheter som dök upp på bolaget nu i februari var Sigtunas Vårweizen, men då jag redan hade en hel del annat att bära med mig hem så fick den stå kvar på hyllan – tills igår. Läser man på ratebeer och även på lite andra bloggar så får den lite varierade omdömen där många undrar vart humlen tagit vägen.

Utseende: Fint persikogul grumlig vätska med lätt äggult skum med små till medelstora bubblor som lägger sig rätt högt i glaset.
Doft: Väldigt kryddig men mer då åt “blonde”-hållet än hefeweizen tycker jag. I alla fall vad gäller vetedoften och dofterna av banan och kryddor med den där lite söta godisaktiga doften. Väldigt fin doft där jag nu bryter ifrån och säger att jag hittar fina humledofter av just den amerikanska typen, lite Amarillo åtminstone. Det vilar nästan en humlehinna över doften som jag tycker är rätt påtaglig – och väldigt trevlig. Mycket humlig och kryddig utan att dofta för kraftigt av humle.
Smak: Pirrande kolsyra och medelstor munkänsla. Även i smaken så är det en mycket fin balans mellan smakerna och munkänslan. Detta är en öl som ska drickas mer än långsamt njutas av. Perfekt på sommaren med sin läskande och relativt kraftiga smak. Hade den varit kraftigare åt något håll, tex mer humlig, hade den inte varit lika lättdrucken och god. Trevlig humlesmak med liten beska. Samtidigt är det vetesmaker där och det är lite som en amerikansk veteöl men med lite mer smak och bättre balanserad humlighet.

Betyg? – Bättre, doftar mer än vad den smakar. Men humligheten, den välbalanserade vetesmaken och framförallt dess läskande effekt gör den ultimat bredvid grillen. Och att jämföra den med klassiska hefeweizens tycker jag är orättvist, jämför den istället med amerikansk veteöl så märker man hur pass mycket bättre denna är.


Sedan märkte jag att den Samichalus Helles jag köpte igår var från 2008, då jag senast drack den. Trevligt, den har alltså stått undangömd på regeringsgatan sen dess. Kul då det enligt flaskan var första gången man bryggde den sedan typ 1985 eller något sånt.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Sigtuna Vårweizen – En till superb sommaröl!”

  1. Gyllenbock says:

    Har ännu inte provat den men skall göra det i dagarna. Oj vad trevligt det vore om våren snart kunde börja visa livstecken, vår och veteöl är en fin kombination.

  2. Manker says:

    Kan inte annat än att hålla med. Extra roligt vore om det kom nya trevliga våröl också – särskilt om de samtidigt är svenska.

    En bra vete- eller frisk humlad-öl på en filt i en park när snön smält iväg och solen håller en varm. Det är en bra dag

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply