Categorized | Ölrecensioner

Öl # 200? Houblon Chouffe,Samuel Adams Noble Hops eller Mikkeller The American Dream?

Häromdagen skrev jag att min plan var att dricka och skriva om öl nummer 200 nu i helgen – kanske t.o.m låta pingvinen eller Black Ops få bli öl nummer 200 på bloggen (sen i juni/juli). Men igår fyllde min älskade flickvän år och jag bjöd med henne till “multi-kulti”stället Babajan i skanstull. Förutom god mat har de väldigt mycket shysst öl. Så i “hennes ära” lades helgplanen åt sidan och öl nummer 200 dracks igår kväll.

Förutom att de hade en av de 3 öl som fått toppbetyg av mig, Houblon Chouffe Dobbelen IPA Triple på fat fanns även svenska Angel Share #2 Ale och Samuel Adams Noble Pils på fat (samt lite mer). På flaska fanns lite roliga öl från Mikkeller och även en palestinsk öl med mycket mer. Så kan tippsa er om ett besök.


Kvällens första öl blev också Houblon Chouffe Dobbelen IPA Triple.

Utseende: Grumligt lite mörkt pureefärgad vätska. Vitt skum med mjäll topp och minimala bubblor. Sjuker snällt ned till lite smutsiga rester.
Doft: Mest grape och lite tropiska frukter – exakt som på flaskan, men lite mer hämmade här. Det är mycket mango och persika i bakgrunden och humlen smyger fint fram. Ungefär som på flaska men lite mer nedtonade dofter här.
Smak: Rätt lätt munkänsla. I början är det samma käftsmäll som när jag druckit den på flaska. Nu är dock smaken mer åsidosatt för beskan, som inte är lika bitande. Det är fortfarande massvis med citron, grape, lime, persika, mango och ananas i smaken! Underbar beska som är i min smak. Fyllig, fruktig och inte så extrem som på flaska.

Betyg? – Bättre+, hade velat ge den mer. Men inte toppen på fat, vare sig det är om fatet inte är purfärskt eller att den gör sig bättre på flaska. Men fortfarande en finfin “trippel IPA” där blandningen av tropik/citrus sammanvävt med beskan gör den så bra!


Recenserad öl # 200 blev därmed Samuel Adams Noble Pils.
En bohemian pilsner som enligt Babajan “är första gången den serveras utanför Boston. Kanske en halvsanning, men vanlig är den nog inte.

Utseende: Vitt poröst skum med mjäll topp. Lite mörkare klargul vätska.
Doft: Lite tråkig humle? Lite diskmedel? Nej, det är nog bara humlen som är väldigt diskret, som den ska vara. Lite citrus och jordig humlighet. Ändå lite enklare maltdofter.
Smak: Rätt lätt munkänsla, rätt så fyllig. Lite kolasmakande maltighet medan humlen ger bra beska och lite citrussmak. Men det händer inte så mycket i smaken annars. Det är en välgjord pilsner dock som ska vara lite subtil och där smakerna samvarierar istället för sticker ut.

Betyg? – Bra+, Lite klen och halvtrist, jämfört med Brewski som också är en Bohemian pilsner men smakar “mer”. Dock är detta en öl som borde vara på fler ställen istället för “en stor stark”, lättdrucken med god fyllighet från malten och lätt besk smak.


Kvällens sista öl fick bli något från Mikkeller så blev Mikkeller The
American Dream. Både för att fortsätta på pilsnerspåret men också för att hålla kopplingen till USA. En rejält IPA-humlad pilsner, låter väldigt intressant och Mikkeller brukar inte göra en besviken.

Utseende: Rätt högt skum med minimala till små bubblor. Halvmjäll topp. Fin halvgrumlig persikogul vätska.
Doft: Mycket humle med de typiska amerikanska humlesorterna. Amarillo och simcoe med mera? Det är väldigt mycket persika i smaken och även lite lätt gräsighet. Mango och ananas finns där också. För att “spä ut” de tropiska frukterna känns det som om att man piffat upp den med lite grapetoner också, trevligt då det gör den mer som “sura periskogodisar” istället för bara lite sötare persika.
Smak: Väl kolsyrad med lätt munkänsla. Direkt kommer en rätt kraftig persikosmak! Men det är en fin balans efteråt med lite andra tropiska smaker. Slås av att detta verkligen inte känns så pilsneraktigt, men samtidigt är beskan inte riktigt där för att det ska bli en IPA. Så förstår tanken med välhumlad pilsner. Smaken bleknar också lite efter en stund.

Betyg? – Bäst, hade fått lite sämre betyg om det varit en IPA. Nu är det en bra pilsner med rikligt med friska och fruktiga humlesmaker. Den pirrande kolsyran och grapesmaken ger den också bra balans.


Nä, en trevlig kväll trots allt med god mat och dryck. Nu blir det att återgå till en rätt fin onsdag.
Men för alla er med spotify får ni en onsdagsvisa här:

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply