Categorized | Ölrecensioner

Tactical Nuclear Penguin och Ola Dubh 12 och 18 y.o

Först ut; efter inköpen igår så blev det även ett till besök på systemet – tyvärr för att lämna tillbaka 2 av de 4 Brooklyn Black Ops jag hade kvar hemma. Man kan få mer kul för de 460kr i det nya släppet (typ fler Chocolate Stouts). Den är god ja, men måste nog ligga på lagring ett bra tag till för att bli mer än “bra”, åtminstone för dess komplexitet ska komma till vinning.


Anyway, helgens sista öl under provningen (för att börja i den änden) vart den mytomspunna Tactical Nuclear Penguin från BrewDog. Men för att dra ut på vad som tycktes om den så börjar vi med två andra whiskeylagrade öl, men från brittiska Harviestoun Ola Dubh 12 Y.O samt Ola Dubh 18 Y.O. Vill ni veta om Pingvinen, så snabbscrolla nedåt..Harviestoun Ola Dubh 12 Y.O
Utseende
: Litet brunt, smutsigt skum med mörkbrun vätska. Minimala bubblor.
Doft: Lite alkoholig doft, lätt rökig chokladdoft.
Smak: Lätt munkänsla, liten kolsyra. Syrlig och rätt enkel smak. Lite söt och inte så tung. Är ju ändå en whiskeylagrad Ale och inte den tyngre stouten. Lite whiskeytryck utan att ge för mycket smak. Bättre är den med balansen mellan smaker.

Betyg? – Bra, inte så komplex som önskat, men fina lätta whiskeytoner.


Harviestoun Ola Dubh 18 Y.O
Utseende: Mörkbrun vätska med lite lättare skum
Doft: Också väldigt ale’ig sötma, lite kola, lättare charktoner. Inte heller så överdrivet mycket whiskey.
Smak: Lätt munkänsla, lite mer kolsyra än 12’an. Också rätt syrlig och söt men nu mer rökta whiskeysmaker. Bra balanserat whiskeysmak, men fortfarande inte helt kanonsmak.

Betyg? – Bra, mer ale blandat med whiskey än kraftig whiskeyale.Slutligen, BrewDog Tactical Nuclear Penguin
Utseende: Lättare mörkbrun färg
Doft: Doft av mörk stout och direkt efter den insikten börjar det bränna i näsan och dofta tydlig och mycket whiskey, men även bitter, bitter kaffe. Mycket rökig whiskey. Dock finns lite sötma där också, men jag kommer ändå att tänka på Cash “it burns, burns, burns..”
Smak: Enbart en liten sipp bränner rätt ordentligt i munnen. Smak av läder, mycket rökighet och med påföljande torrhet i eftersmaken. Som en riktigt bra Whiskey Stout men mer sippbar. Efter att ha fått stå en stund blir den även lite kryddig.

Betyg? – Bättre+, många röster på att ge den “bäst”. Men den tappar lite drickbarhet efter ett tag då man måste smutta i sig den. Men helt klart är den bra mycket bättre än jag kunnat tro. Jag är också glad att jag har ett par cl kvar att njuta av vid ett senare tillfälle.


De sista 4 whiskeyölen (m.m) som dracks dyker troligen upp imorgon.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Tactical Nuclear Penguin och Ola Dubh 12 och 18 y.o”

  1. Gyllenbock says:

    Jag tyckte också att pingvinen var helt ok. Drack 5 cl i fredags och det var precis lagom.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply