Categorized | Ölrecensioner

Vårigt med Jolly Pumpkin Calabaza Blanca och så Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout

Igår drack jag BrewDog och Stones Bashah, den var speciell, hur speciell får ni vänta tills imorgon med att få höra. Däremot har jag nu lagrat på mig 20 Brooklyn Black Choholate Stout så jag har ifall snöovädrena kommer tillbaka.. Eller något åt det hållet.


Efter att ha gått förbi den gång på gång på gång utan att tycka att den verkade värd typ 130 kronor så plockade jag slutligen upp Jolly Pumpkins Calabaza Blanca, mest då jag även stått över La Roja och Bam Biere och ändå ville prova dem.

Jolly Pumpkin Calabaza Blanca, Witbier

Utseende: Små, men med vissa medelstora, bubblor. Lätt och poröst trots en halvmjäll topp. Faller ned fort. Ogenomsebar persikogul vätska. Liten skumhinna blir kvar
Doft: Citrus och kryddor dominerar, lätt syrlig doft som hintar om torrhet. Doftar lite lätt stall samt omogna äpplen.
Smak: Medelstor munkänsla som växer pga fyllighet och kolsyra. Väldigt torr smak med en lätt kryddning men desto mer citrus, citrusskal och omogna äpplen. Väldigt lätt och lite syrligare än många andra white ales/witbiers jag druckit. Slutligen finns en lätt plastig/gummig jästig smak där.
Betyg? – Bra. Ska vara läskande och rätt lätt – och det är den, även fast man saknar lite mer smaker. Sen kanske en 75cl är lite för mycket av den. Ett glas räcker. Hur är de andra ölen från Jolly Pumpkin? Förutom denna har jag bara druckit deras samarbetsöl med Stone och Nogne O så har ingen bra referensram, än.


Då jag förra söndagen bryggde öl på Monks så vi fick slutligen en liten paus just innan humlen skulle i, den pausen spenderade vissa med att äta, andra med att dricka. Då följande handlar om en recension av Anderson Valleys Barney Flats Oatmeal Stout så tror jag ni förstår vad jag valde.

Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout

Utseende: Minimala bubblor, lite större på toppen.
Doft: Mycket kaffe och choklad med lätta inslag av fyllig fruktighet. Fin och inte för bitter kaffedoft utan mer lätt rostat kaffe som smälter ihop bra med chokladen.
Smak: Lätt till medel munkänsla. Lätt pirrande kolsyra. Len mjölkchoklad och liten mjölkig smak. Fin bitterhet från kaffen som också ger en lätt torrhet i eftersmaken. Inte för mycket havre i smaken utan istället mer i form av fyllighet och torrheten. Som Left Hands Milk Stout men inte lika mycket laktos och med mer kaffe.

Betyg? – Bra, Enkel utan att bli vattnig eller trist. Dock lite för klen för högre betyg. Överlag känns det dock som om dessa mjukare och enkla stouts kan vara antingen vattniga eller mer “chillade”. Men sticker ut gör de rätt sällan, det är få lättare stout som verkligen ger en exceptionell smakupplevelse.


Ikväll är det äntligen fredag igen och efter en lång vecka förtjänar jag lite vila, as if. Så får se om det blir något gott att dricka till maten ikväll – thaigryta med kyckling, eller ifall jag helt sonika somnar tidigt. Vad som en sker är jag säker på en sak – imorgon vinner IFK Göteborg supercupen Supercupen mot AIK och ordningen är återställd.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply