Categorized | Ölrecensioner

En vecka kvar till påsk; Presentation av påskölen

Om en vecka, den 15’e med andra ord är det så dags för systembolagets släpp av påsköl.
Det blir väl en cirka 15 olika påsköl samt 4 “öl-för-oss-vanliga-dödliga-som-stannar-i-graven”.

Om vi börjar med de vanliga ölen så hittar vi:

Founders Brewing Company Centennial IPA
Founders Brewing Company Breakfast Stout
Hoppin Frog Barrel Aged BORIS The Crusher
och slutligen lite belgiskt i form av Brasserie Artisanale de Rulles Rulles Tripple

Återbesök av en numera lagrad Boris The Crusher med andra ord, kul då jag inte plockade på mig en sist. Samtidigt lite synd då hade varit kul att se hur de är jämfört med varandra. 159 kronor får den nog anses vara värd.

Vare sig Breakfast Stouten eller Centennial IPA’n har jag druckti förut, Founders i stort är inget jag kan skylta med att jag testat så mycket av – så ska bli kul och mellan 30-50kronor flaskan får man väl hosta upp. Särskilt då båda får väldigt (!) höga betyg på RB och då blir det svårt att hitta anledningar att tacka nej. Fördelen med systemets monopol får väl ändå anses vara att det kvalitetssäkrar mycket av vad som tas in.

Belgisk öl och Rulles Tripple får dock möta ett “pass”. 70 kronor förvisso, men belgisk öl överlåter jag till andra.


Påskölen då?

Stryker vi massproducerande bryggerierna Eriksberg och Mariestad så finns det lite spännande.

Slottskällans Blåkulla, Nils Oscar Kalaspåsköl, Jämtlands Påsköl, Sigtuna Easter Ale, Oppigård Easter Ale och till viss del (?) Nynäshamns Pumpvikens Påsköl är alla öl som känns lite återkommande. Men tror att Nynäshamns och Sigtuna ändå får anses som lite nya.

Vad som återstår dock?

Jo, ett traditionellt samarbetsöl som vi börjar få då och då. Kul värre även fast de två tidigare om det nu är tänkt att vara i samma serie var mer spännande och kul än tokgoda. BrewDog Cambridge Stone Juxtaposition Black Pilsner för 66 kronor och är brygd hos Stone och smaker och dofter som citron, humle, choklad och lite kryddning anses finnas där enligt dem som druckit den på RB.

Fuglsang Early Bird får slinka ned bara för att de heter som vår rymdresande svensk och har man tagit en dansk kan man lika gärna ta två så därför får även Mikkeller Hoppy Easter komma med, 29,80 känns inte heller för dyrt för 33 (50cl var det inte alls, bra uppmärksammat Baggen) Mikkeller. 30kr för 33cl är helt okey det med tycker jag då Mikkeller brukar släppa ut bra saker och denna GIPA (German IPA) verkar också vara helt okey.

Sigtuna stoltserar med två stycken påsköl och den andra heter Sigtuna Röd Påsk och ska vara lite humligare medan Easter Ale’n är mer kryddig och “påsköl’ig”.

Slutligen är det kul att Dugges får in ännu en öl och denna gång i form av Dugges Påsköl, även den på 50 cl och för 29,80 slantar.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “En vecka kvar till påsk; Presentation av påskölen”

 1. Baggen says:

  Mikkelers öl (som fö är Mikkeler GIPA med ny etikett) är på 33cl och kostar 34.90. Röktes det något spännande igår? 🙂

 2. Manker says:

  oj du, det röktes enbärsris och ögonmedecin (iof sant, men den röktes inte…)
  Hade blivit lite fel i notepad med min cut-and-paste. men nu vart det rätt iaf 🙂

  Varan ny etikett? Är det för att den inte längre enbart bryggs för Drikkeriget och man vill bryta med den "stämpeln"?

 3. Baggen says:

  Man har väl bryggt den igen och denna gång inte enbart för drikkeriget. Jag klagar inte hursomhelst 🙂 Trevligt med lite påskipa!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply