Categorized | Ölrecensioner

Dubbelt upp Sierra Nevada – Brown Ale + Kellerweiz Hefeweizen

Jodå, gårdagen blev även den en fin dag – blåvitt vann med 3-0 och solen fortsatte skina, perfekt.
Så detta ser ut att gå emot en perfekt helg och imorgon släpps ju Founders båda öl jag vill prova samt massa spännande påsköl, så blir även en bra start på veckan.

Men för att återgå till fredagens besök på Sorbon så drack det ju mer än bara Mikkellers goda 1000IBU. De första två ölen jag drack var faktiskt skapelser från Sierra Nevada jag inte provat tidigare – nämligen deras Brown Ale (på fat) och Kellerweiz Hefeweizen.


Sierra Nevada Kellerweiz Hefeweizen.
En amerikansk variant på
tysk Hefeweizen, en stil som amerikanare annars inte brukar lyckas med tycker jag (och många med mig).

Utseende: Lite mörkare bärnstensfärgad vätska. Lätt grumligt med jästfällning. Ljust döende skum som lämnar lite smutsrester.
Doft: Sådär amerikansk vete-aktig doft, lite kemikalisk, lite lättare och inte så kraftigt söt. Samtidigt har den en lite starkare doft än många andra Amerikanska hefeweizens. Lättare dofter av vete, citron, banan och lite jästsötma med en syrlig avslutning. Rätt bra för att vara amerikan måste jag säga.
Smak: Rätt lätt munkänsla, frisk och läskande genom att inte vara för kraftig i munnen. Inte trist på något sätt utan just lite lättsamt trevlig. Även smaken är bättre än medlet, men fortfarande sticker inget riktigt ut. Det är de vanliga lättare smakerna av banan och citron samt den vanliga skvätten av är kryddor. Enda skillnaden är att den inte är så vattnig utan faktiskt är rätt bra.

Betyg? – Bra – , bra för att vara amerikansk hefeweizen, men ingen smaksensation och sämre än de europeiska motsvarigheterna. Men bättre än OK.


Sierra Nevada Brown Ale
på tapp @ Sorbon, en till öl som det är
kul att ”snubbla” på sådär och alltid kul med ”tap(-p)ad” öl (förlåt, det där var lågt)..

Utseende: Lätt krämig topp, små, små bubblor och cremefärgat skum
Doft: Lite mörk sirap, limpa och undertill finns lite humle. Rätt maltig. Svårt att känna dofter sådär ur en nytappad öl.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lite rökig chokladmaltig smak. Gott med en vanlig chokladmalt i en lättare öl och inte i en imperial stout för omväxlings skull. Fyllig och lite trevligt besk, vilket gör den väl. Rätt smakrik brown ale jämfört med tex Shipyard eller Brooklyns motsvarigheter – även om jag är väldigt förtjust i Brooklyns Brown Ale. Tappar dock lite smak även denna med tiden den får stå framme. Men trevlig och gott sällskap till en plankstek.

Betyg? – OK, mycket bra början som dock tappar lite sen. Synd då den var rätt lovande, men skulle vilja testa den på flaska också då jag ibland tycker att mörkare öl på tapp förlorar lite smaker och dofter jämfört med när de är på flaska och fått en bättre temperatur och mer naturlig kolsyra.


Jahapp, det var allt för idag. Vad mer kan jag tillägga? Hmm, att tipsa er om att njuta mer av solen kanske, och att undvika fulöl även i fortsättningen!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply