Categorized | Ölrecensioner

Årets flip-flop? Früli Strawberry Beer

Förra året hade vi Hoegaarden Rose och årets motsvarighet från belgiska Brouwerij Huyghe är deras Van Diet Früli Strawberry Beer, jordgubbsölen i deras fruktölsserie Van Diet på cirka 5 smaker. En liten nätt flaska på 25cl för det modesta priset av 15kronor. Just priset gör att denna öl, liksom Hoegaarden Rose i fjol bör bedömas lite speciellt. För säkerligen finns det bättre fruktöl där ute på marknaden, öl med genuin, bastant och utsökta fruktsmaker – men inte för 14-15 kronor! Det gör självklart inte ölet bättre om det skulle råka vara dåligt, men det gör att man nog kan få ut lite mer för sina pengar.

Hur var den då?

Brouwerij Huyghe Van Diest Früli Strawberry Beer

Utseende: Grumlig röd vätska med halvkrämigt rosegräddigt skum med små bubblor i.
Doft: Som en Hoegaarden Rose fast boostad med Brämhults jordgubbsjuice. Man känner att det är en grund av veteöl, sen kommer smaker av jordgubbsgodis av olika slag utan att bli nödvändigt artificiellt eller kemiskt. Hoegaarden Rose behövde ju serveras iskall, denna klarar sig bättre. Det är faktiskt en rätt genuin jordgubbsdoft som finns där och det enda som stör den känslan är veteölensdoften. Stundtals kommer dock känslan av dålig jordgubbssaft eller läsk.
Smak: Rätt lätt munkänsla med bra kolsyra. Smaken är inte alls lika direkt som doften, vilket den kanske vinner på. Jordgubbssmaken kommer lite i faser, först är den inte lika fruktig utan det är mer i eftersmaken och när den får rulla runt lite i munnen som den gör sig bäst. Trevligt är också att man slipper kemisk eftersmak. Jordgubbsgodis och jordgubbsjuice även i smaken. Rätt trevlig och mer lyckad än jag förväntat mig.

Betyg? – Bra, faktiskt, en oerhört läskande fruktöl om den serveras kall på en varm sommardag. Men även en god öl om man bara vill ha något lättsamt sådär. Visst, smaken kunde nog vara betydligt bättre. Men tycker den är precis lagom stor och 15 kronor för en flaska är helt klart överkomligt. Lär troligen gå hem hos de ännu inte ölfrälsta kvinnorna som ogillar smaken av öl annars. Helt klart en flip – iaf ingen flopp

Ikväll är det fredag och kanske dags att öppna upp Lost Abbey Infero-flaskan som står här och lurar på mig.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply