Categorized | Ölrecensioner

Mikkeller Jackie Brown – Shut your raggedy-ass up, and sit the fuck down!

Näst i leder på de vårnyheter som dök upp för snart en vecka sen var Mikkellers Jackie Brown en brown ale inspirerad av Tarantinos film med samma namn. 6 olika sorters malt med bland annat chokladmalt, 3 sorters humle och ale jäst. Låter rätt kraftigt för att vara en brown ale – vi får så hoppas!

Utseende: Rätt högt mörkare beigefärgat skum med små till rätt stora bubblor. Sjunker ner och lämnar hej vilt med rester på kanterna. Färgen på vätskan är mörkt mörkt brunt.
Doft: Här är det mycket maltighet i doften, en rätt kraftig chokladdoft med mycket kaffebitterhet och i bakgrunden humlecitrus, humlebeska och söt lakrits. Känns som lite mörk bränd sirap också.
Smak: Lätt munkänsla med liten kolsyra. Lite bränd sirap här med följt av en rätt trevlig, lätt rostad, bitter smak av choklad och rätt mycket kaffe och stark mörk lakrits. Humlebeskan och bitterheten i chokladen och kaffen går ihop rätt bra och gör att eftersmaken sitter kvar länge och väl och gomkänslan blir rätt torr. Man känner en rätt tydlig humlekaraktär utan att den behöver inkräkta på andra smaker utan istället lyfter den helheten lite. Efter att ha fått stå framme och “lätta” på trycket så blir den lite enklare och mer i stil med andra lättare brown ales, men jag tycker ändå att denna kaxiga kvinna står ut rätt bra.

Betyg? – Bra, kanske ett litet plus till och med. En bra brown ale med kraft, tydliga smaker, finfin eftersmak och med både en bra dos malt och en lika bra dos humle. Kanske är humledoseringen lite för stor och humlen tar över då och då på ett sätt som tar bort lite av brown ale-känslan. Tar man typ Brooklyn Brown Ale så är den rätt len, maltig och lättdrucken medan Jackie Brown är lite “fizzigare” och kanske inget man sänker en 3-4 på rad. Men det kan också vara ett gott betyg!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply