Categorized | Ölrecensioner

Rörigt ursprung om Dugges Lager No.1?

För mig är detta en lager med lite okänt ursprung – den Lager no 1 som Dugges levererade på tapp under samma namn som denna blev enligt svenska ölfrämjandets antagande till Dugges Spring Beer. Schnille och Schmak skriver att den Lager no 1 som kom på tapp vart brygd åt Reza på Tre Små Rum, de publicerar även vilka humlesorter som används och de ser ut att vara desamma som finns i denna flaska (exclusive pioneer, simcoe och columbus). Ja, halvrörigt är det i min bok om denna iaf, men varför låta det ha inflytande när det inte är det vi ska skriva om? För vad den har är iaf en skönt retro flaska och Dugges brukar inte göra mig besviken.

Dugges Lager No.1

Utseende: Gyllengul, lätt bärnstensfärgad vätska med fint vitt skum, lätt poröst men ändå lite mjällt. Minimala till små bubblor. Faller ned och blir till ett litet lock som sedan tynar bort.
Doft: Frisk humlig doft med lite tropik och sedan den lagerriktiga lite brödiga doften. Tillsammans skapar dem en fin balans som drar lite mer åt lagerhållet än vad t.ex. S:T Eriks Pilsner gjorde. Maltigheten är rätt ljus som sig bör och skymtar till för att visa att det inte är en alltför lätt öl heller, rätt tydlig doft av maltkorn.
Smak: Halvlätt till medelstor munkänsla med ok kolsyra. God och fräsch smak med lite mango, pajdeg och citron. Man får den där känslan i gommen som lagers ofta lämnar vilket väl får ses som otrevligt trevligt. Den är rätt fyllig, småsträv men utan några som helst smakmässiga skavanker som vanliga pisslagers ofta har. Som så många andra så kan jag också instämma i att denna lär passa utsökt till mat eller bara nedkyld i goda vänners lag på en filt i sommar.

Betyg? – Bra-, vilket får anses som ett bra betyg för en lager. En trevlig lätt humlad sommarlager att välja istället för all annan massproducerad skit som finns därute. Helt klart en värdig lager för oss som gillar öl att kunna plocka på oss utan att känna att vi syndar. Å andra sidan känns det som om svensk mikrobryggeri kan om de vill, se bara på Grebbestad, Slottskällan, Nils Oscar m.fl som har trevliga lageröl.

Detta börjar bli svårt nu med all trevlig sommaröl som kommer; Sigtunas samtliga som har kommit i vår gillar jag, Oppigård Amarillo är ju redan en underbar klassiker, Dugges No.1 för de som gillar vanligare lager, S:T Eriks Pilsner för de som vill bevara tradition etc. Men detta är bara trevligt och gör att man ser fram emot våren lite extra.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply