Categorized | Ölrecensioner

Trots systembolaget – Founders Breakfast Stout, allt är förlåtet!

Som bland annat Darren bakom Beer Sweden har skrivit och som har rapporterats här och där så valde Systembolaget att dra tillbaka de cirkus 200 flaskor av Founders Breakfast Stout då det inte är tillåtet med personer under 25 år på flaskor med alkoholinnehåll. Förståerligt? Mnjae. Det finns ju bra många andra dumheter som i så fall också borde förbjudas. Men korkat värre då jag idag annars hade tänkt bunke upp ett par till. De 3 jag har kvar efter att ha provat denna igår är helt enkelt för få. Varför? Jo för att det är en jävligt bra öl! Founder Centennial IPA har ju diskuterats redan och där verkar ölbloggare och andra vara lite delade i tycket. Jag tyckte den var bra, men inte mer. Så hur var Founders andra toppnoterade öl?

Founders Breakfast Stout
En välomtyckt ”Double Chocolate Coffee Oatmeal Stout”, bara namnet gör
en sugen på en rejäl frukost. Ligger på 60 IBU och alkoholhalten på 8,3%, den ska även innehålla två sorters kaffe – smaskigt värre?

Utseende: Fint gräddbrunt skum, lite halvporöst med minimala till små bubblor. Fin brunsvart vätska. Överlag väldigt trevlig färg.
Doft: Rejäl doft som sprider sig redan då man börjar hälla upp den. Det är en overload av kaffe, fin kraftig doft som påminner en om att lukta på nyrostade kaffebönor. Bakom denna fenomenala kaffedoft finns lite lockande chokladsötma vilket balanserar den lilla bitterheten kaffen bidrar med. Toppen består alltså av lite torr, kraftig kaffe, den fylliga kroppen av fin choklad och det som sker sedan är en fusion av lycka. Man kan lätt bli sittande med att bara dofta på denna brygd.
Smak: Stor munkänsla, precis som jag hoppats på. Men den är inte så pass tung att det blir svårdrucket. Smaken är lika fin som doften. En lätt brännande känsla och en stor torrhet blir kvar ett bra tag efter första klunken. En väldigt fyllig klunk med smak av len, smakrik och nästan fruktig choklad. För det är något fruktigt där, lite som att äta syltade körsbär eller bara en fin chokladkaka med frukt och bär i. Men kaffet bör inte glömmas bort, men den är inte så framträdande på samma sätt som i doften. Självklart är den där i smaken men desto mer i eftersmaken. Så torr, sträv, bitter men ändå så len, lätt fruktig och fin. Den värmande känslan avtar lite efter ett tag men påminde lätt om lite whiskeyartad munkänsla.

Betyg? – Bäst, nästan så att den får ett plus också. Hade den varit så pass komplex att jag känt mig tvingad till att sippa den hade den kanske nått än högre. Men detta är en riktigt bra öl! Péché Mortel fick Bättre+ och denna är både komplexare, mer varierad och nästan lite rolig att ta isär för att känna efter kring smakerna. Jag är glad att jag har ett par flaskor till hemma, de ska jag spara och vårda väl!

Ja, som sagt. Det är synd att man tar in såhär god öl och sedan fuckar upp det så att man inte kan sälja dem. Kanske går att höra av sig till Brill och importera sista flaskorna direkt via dem dock. Klart värt det!

edit. Blev att maila Brill för att se nu.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Trots systembolaget – Founders Breakfast Stout, allt är förlåtet!”

 1. Alexi says:

  Ja, systemet kommer den inte tillbaka tid inom en närmare framtid verkar det som iaf:

  Hej. Tack för ditt mejl!
  Founders Breakfast Stout säljstoppades på grund av att etiketten bröt mot alkohollagstiftningen. Någon ny lansering är inte på gång den närmaste tiden. Du kan ju höra av dig till leverantören, Brill & Co AB, tel 08-6606920, om de tänker försöka få den lanserad igen (med ny etikett, då).

  Skriv gärna ut om det går att plocka den direkt från Brill, fick ju inte tag på en enda…

 2. Manker says:

  Surt sa räven igen. inte fått något svar från Brill än. men ska rapportera så fort jag fått svar

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply