Categorized | Ölrecensioner

Mohawk Extra IPA – påskuppehåll och storebror ser dig!

Efter gårdagens inlägg kom jag på att jag kanske bör rekomendera en av mina länkar jag har här till höger på bloggen. Flashback och deras öltråd (-ar, kanske då en handlar om bolagets nyheter). Detta då det diskuteras ibland ganska intressant utifrån perspektivet på “vanliga” öldrickare som gillar god öl men inte tillräckligt för att ta det alltför seriöst. De senaste dagarna har det också varit lite tjohej om Systembolagets förkärlek till dålig lager jämfört med mörkare öl (cirka 2-300 lagers mot 25 porter/stouts säger rätt mycket) samt hur puckat det är av bolaget att ta tillbaka Founders Breakfast Stout. 1984 möter klassisk folkhemsk socialdemokrati där storebror ska styra oss, kanske en släng av Huxleys väldigt bra Brave New World där det bestäms vad, när och hur man får dricka. Nä nog med detta och släpp alkoholen fri, det är vår! Och nej, detta är tyvärr inget aprilskämt.

Men nu ska vi roa oss med bättre saker – humlad öl.
Del två i denna serie om tre Mohawks (Mohawk Summer Ale är sista) kommer nu i formen av en DIPA/IIPA som denna gång bryggs hos Sigtuna Brygghus. 7 sorters humle är nedpackat och av dem börjar fyra på C – den ni. DIPA’or brukar, tycker jag, ofta kunna vara för tunga, barley wine’iga eller sötsliskiga om de inte lyckas helt. Vad som blir fallet för denna får vi se på nästkommande rader.

Mohawk Extra IPA

Utseende: Medelstort rätt ljust skum med små till medelstora bubblor. Rätt poröst och lite bubblig topp. Fin lite halvgrumlig ljusare kopparfärgad vätska.
Doft: Här är det tyngre IPA minsann, det var ett tag sen så det är trevlig att känna de friska men ändå kraftiga dofterna av tropiska frukter, gräs, lätt kåda och humlekotte. Det finns också en viss malttyngd i bakgrunden. Något får mig att slänga en tanke åt Stone och BrewDogs Bashah, det är något som är lite liknande mellan dem – kan vara den lite kådiga humlekottedoften.
Smak: Rätt lätt smak som vägs upp av en väl kolsyrad brygd som direkt slår på beskhetstrumman. Smaken har tydliga inslag av humlekotte, mycket beska och en känsla som är som att äta grapefrukt på sättet som beskan slår – detta trots att det inte är någon överväldigande grapesmak. Det är en viss tyngd från malten som binder fast de vilda humlekottarna och kanske inte låter de få ut sin fulla potential. Den är ändå rätt lätt och frisk trots sin grapebeska och rätt torra smak vilket gör att den vare sig blir för svår- eller för lättdrucken. Kanske hade jag hoppats på lite mer smaker trots att detta nog är vad jag förväntat mig. Vilket väl får anses vara ett bra betyg.

Betyg? Bra, trevlig beska som balanseras väl med en bra maltighet och känns som en tyngre och mer maltig BrewDog Punk IPA med grapebeskan. Fin fruktighet i doften som dock är mer tyglad i smaken. Lämnar en lång och torr beska i munnen som sitter kvar ett bra tag. Tyvärr lär nog maltigheten ta över i takt med att humlen säger ajöss och tack för fisken medan de går i ide. Men då den ska finnas ett tag på hyllorna så får vi hoppas på fräscha leveranser allteftersom.

Nu tar bloggen påsklov i takt med att jag far iväg till annan ord för att fira påsk. så väl mött nästa vecka och drick inte för många öl under påsken – då blir det färre kvar tills efteråt.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply