Categorized | Ölrecensioner

Sveriges piggaste ölbloggare ger 3 x Jämtlands

Såhär på morgonkvisten blir det extra intressant att posta iväg ett inlägg, varför vet jag inte utan det är troligen mina morgondemoner som låter sig tala. Gårdagens inköp har smält in lite och jag får se om jag plockar på mig lite danskt imorgon (om det finns kvar då, vilket det borde) bara för att prova.

Jag har också lagt in lite ölbeställningar här och där vilka vi får se hur det går bra med. Något kul måste man ju få unna sig. Mer om det med imorgon.
Igår hintade jag om att jag druckit mer Jämtlands samt Lost Abbey Judgement Day, stämmer mycket riktigt men den senare får ni vänta lite mer med utan idag blir det Jämtlands för sista raderna.

Jag ska nog ta och skriva ned en färdig liten ölkrönika kring de senaste dagarnas diskussion om ölens vara eller icke-vara och hur det kommer sig att vi har en rätt outvecklad ölkultur. För att vi har en ölkultur är klart, en rätt traditionsrik och fin sådan – tyvärr utvecklades den inte riktigt så som man kunde ha hoppats. Fram för gårdsförsäljning med andra ord.

Men Jämtlands var det..


Jämtlands Hell
En premium lager med en hel massa guldmedaljer och med ett namn som nog för många icke-fantaster att köpa på sig den.

Utseende: Gyllengul vätska och vitt skum. Som väntat.
Doft: Jäsig med höiga inslag men ändå med en trelig citrusdoft som får samsas med lite persika och kanske även lite kärnor.
Smak: Fyllig munkänsla med mycket stall och lättare citrussmak från en rätt trevlig humle. Lite fruktjuiceighet under detta och helt klart är den smakrikare än de flesta andra lagers.

Betyg? – OK+, bättre än okey, men inte bättre än så, vilket i denna kategori ändå är rätt bra


Jämtland Pilgrim Ale
Ännu en storvinnare med 9 guld, 3 silver och 1 brons – ett öl som med andra ord haft en bra lägsta nivå.

Utseende: Rätt poröst skum med minimala till små bubblor. Vätskan är lätt brunfärgad med röda reflexioner.
Doft: Mycket söt malt, en näve nötter och en släng karamell och vipps in i stallet med doften till slut. Liten touch av krydda finns där och tillsammans med den lite stalliga doften uppvisar dem tillsammans något som får mig att tänka på rökigt trä och kaffe. I slutfasen finns även lite jäsig degdoft och apelsin.
Smak: Medel- till större munkänsla och lätt kolsyra med små bubblor. Beskan och den söta malten växelspelar rätt bra och ger lite pepprig eftersmak. Samma lite jäsiga smak som finns i doften och i bakgrunden vilar den lite typiska apelsinsmaken, kanske även lite nejlika. De lite sötare nötterna kommer fram på slutet i sällskap med det brända träet. Kanske lite för syrlig.

Betyg? – OK, lite för syrlig för min smak men passar bättre till mat där smakerna tar ut sig bättre.


Jämtlands President Lager
En nordtysk pilsner med tjeckisk humle som även den har en hel radda medaljer i släptåg.

Utseende: Klart gyllengul vätska med minimala vita bubblor.
Doft: Söt lite karamellaktig brödighet med något lite godisaktigt där. Syrligheten från den tjeckiska humlen och pilsnermalten gör att det blir lite vitvins känsla över doften. Rätt trevligt om man gillar pilsnerstuket.
Smak: Lätt munkänsla med bra kolsyra. Smaken domineras av stall med bra beska och lite söt citrus. Den har en bra fyllighet och överlag är den trevligare än den brödiga lagerölen man som svensk annars får säga sig vara van vid. Dock kommer hösmaken fram rätt ordentligt och särskilt till grillad fläskkarre som legat med hickoryflis.

Betyg? – Bra, absolut en bra pilsner med trevliga smaker av citrus, stall och len malt samt lite vitt vin. Trevligt och bra!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Sveriges piggaste ölbloggare ger 3 x Jämtlands”

  1. Gyllenbock says:

    Har du någon Jämtlands Porter? Om du vill så kan jag ge dig en flaska om du nu vill prova den.

  2. Manker says:

    Nix har tyvärr ingen då den nu är på beställningssortimentet. Men låter gott med något mörkare från Jämtland som annars har rätt "lugna" öl som är bra till mat. Vore kul att se hur deras mustigare öl är

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply