Categorized | Ölrecensioner

Efter fest – Lost Abbey Judgement Day och en smutt Dogfish 120 Minute IPA

Efter en gårdag av kalansande och trevligheter blev det lite bläddrande i blocket för att se vilka öl som skulle gås igenom idag. Jag hade ju självklart hoppats på något från BrewDog från igår, men det blev det ju inget av. Ni som var där – var det trevligt?

En glädjande nyhet kom från Dempa inatt (jag läste det iaf då): Mikkellers 1000 IBU – en fruktig och god humlebomb – kommer på flaska den 15’e maj i vinkällarbutikerna. 99kr per flaska får manslänga fram. Nu verkar det ändå som om den varit bättre på fat än på flaska. Vad jag tyckte om den kan ni se här.


Förra tisdagen drack jag till slut ena flaskan Lost Abbey Judgement Day som står hemma. Det var ett bra val.

Lost Abbey Judgement Day
Till slut öppnas ena flaskan som vart kvar sen släppet i höstas av denna godsak. En ABT/Quadrupel som bryggts med russin och sedan fått ligga till sig vilket syns på jästutvecklingen i flaskan.

Utseende: Krämig svart vätska med poröst skum och minimala till små bubblor.
Doft: Oerhört angenäm med väldigt tydliga russindofter men också med alkoholsyltade sviskon och annan torkad frukt i bakgrunden. Nästan lite lättare barley wine över den, fast med mer tryck, mindre beska och kanske lite lättare. Det är marinerade bär, jordgubbar, körsbär och över detta lite mörkt socker och bitig alkohol.
Smak: Väl utvecklad kolsyra och rätt stor munkänsla. Kraftig smak!! Det är en fyllig brygd med alkohol, sötma och syrlighet till det yttersta som försvinner ned i halsen. Det är en intressant utvecklad smak av jäst som nog är annorlunda än vad den var då den kom och som nog kan bli mer intressant med tiden, i alla fall märks det i syran hos ölen. Överlag är den mycket bra med fina torkade frukter och bra sting i alla smaker. Enda minuset är att syran knaprar in mer och mer på tungan och sätter sig nästan som en spärr till slut.
Betyg? – Bättre+, en riktig sippöl att dela och njuta utav. Fin utveckling och fina smaker och jag är glad att jag till slut fick hälla upp den. En mörkare Quadrupel men som ändå lyckas ha en bra balans med smakerna, alkoholen och jästen.


I fredags på Sorbon krängde de iväg en flaska av Dogfish fina 120 Minute IPA och bartendern fick ett smakprov som han sedan lät mig få en smutt på. Men för en ölfantast kan detta ibland vara nog.

Dogfish 120 Minute IPA

Smak och doft: Lätt söt aprikos med fin vinös lagring i stil med hur Samichlaus Helles har utvecklat sin fruktiga likör- eller vinighet. Lent med lite nötighet, aprikos och med stor variation och lätt mandelmassa.
Betyg? – Bäst, komplex, len, njutning som skapar stort “vill-ha-mer”-behov.

Nu kollar solen fram och det blir kaffedags. Lite njutning där med!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply