Categorized | Ölrecensioner

Nyheter på systemet i maj + Belhaven Wee Heavy och Stenbrogaard English Dark Stout

Idag vankas det lite gott och blandat på bloggen. Först lite nyheter, sen lite ölnytt och sist lite recensioner.

Igår skrev Magnus Bark på Ofiltrerat om den lilla boken “33 Bottles of Beer”, ett litet kompendium där man kan markera sin åsikt om den provade ölen i flertalet kategorier för att sedan ha en rätt bra grafisk bild av hur den var. Jag tycker den är en bra ide och dessutom oerhört bra som present till vänner där man vill boosta intresset lite extra, värt att kolla upp! Tyvärr var intresset enligt Magnus för stort och därför kommer de Klomp att ta in ett större antal för vidare försäljning, så håll koll på Ofiltrerat för mer information

Snart är det maj och förutom att det innebär mer sol och förhoppningsvis värme så är det åter dags för nya öl att dyka upp. I sedvanlig ordning har jag tagit bort de jag finner helt ointressanta samt majbocksöl som jag inte heller finner superintressant.

Måndag 3 maj
Avery duganA USA 65 cl 79,40 kr T5 – Amerikansk DIPA, must have
AleSmith IPA USA 65 cl 99,00 kr T5 – Amerikansk IPA i toppskiktet, must have
Anderson Valley Summer Solstice USA 35 cl 19,89 – En amerikansk veteöl, mnjae, men Anderson Valley kanske kan ändå kan göra den bra?
Bière Nouvelle Sur Lie 2010 Frankrike 75 cl 67,60 kr T5 – En öl som överraskade på mig då jag slutligen drack den på en provning jag hade
Estrella Damm Inedit Spanien 75 cl 47,70 kr T5 – Också en öl som överraskade sist
Mohawk Summer India Pale Ale Sverige 50 cl 32,80 kr T3 – Deras Extra IPA var bättre än Rye IPAn och denna lär därför också få slinka med hem för att se hur den är
Oppigårds Slåtteröl Sverige 50 cl 24,90 kr T2 – Oppigård lär leverera igen
Oppigårds Summer Twist
Sverige 50 cl 25,90 kr T3 – Samma som ovan
Sigtuna Sommar Wit
Sverige 50 cl 24,90 49,80 kr T2 – Förhoppningsvis lika bra som vårweizen
S:t Eriks Sommarlager Sverige 33 cl 17,90 kr T2 – S:t Eriks Pilsner vart oerhört trevlig så denna lär få följa med hem
Sleepy Bulldog Summer Pale Ale Sverige 33 cl 18,90 kr T2 – Svensk APA från Wisby

Fredag 14 maj
Amager Rugporter Danmark 50 cl 67,20 kr T6 – Får se om blir värd att prova
Herslev Bryghus Sparrisöl 2010 Danmark 50 cl 55,30 kr T6 – Sparrisöl? Tja, kanske värt där med att prova
Mikkeller 1000 IBU
Danmark 37,5 cl 99,00 kr T6 – Var superb och toppöl på fat, ska va lite tamare på flaska, men lär ändå blir en eller två


Så var det dags för lite öl då. Egentligen mest lite rester från ölprovningen i helgen samt förra veckan.

Belhaven Wee Heavy
En english strong ale från samma bryggeri som i fjol gav oss Twisted Thistle.

Utseende: Mörkt lite bränt ekfärgad vätska. Cappucinofärgat skum och minimala till mellanstora bubblor som dör rätt fort till små rester
Doft: Lätt bränd doft av rostad malt som skapar en trevlig söt doft i stil med karamelliserat socker och lätt mörk sirap. Nästan lite fyllig sötma. Slutdofter av lite mörk soja och lite lite kaffe. Sammantaget en rätt karamellsöt, men fyllig och lätt bitter doft.
Smak: Mer än medelstor munkänsla med väldigt fyllig och bra kolsyra. Bra kraft hos de 6,5%’en där man märker vilket extra push det ger med lite högre alkoholstyrka om man lyckas balansera den väl. Smaken är rätt mörk och fylld med bränd malt, mörk fruktighet och till slut karamell och lite mörk fudge. Djupet i fylligheten är också ett plus och tillsammans med det lite syrliga som påminner om soja ger det bra resultat. Kanske lite för söt till slut.

Betyg? – Bra-, mörk, fyllig, lätt bränd och karamelliserad ale som dock fastnar i sötmaträsket till slut.


Stensbogaard English Dark Stout
En av de två öl från detta danska bryggeri som jag lät bli fram tills ölprovningen här i lördags. Inte testat deras IPA som jag tror är mer brittiskt influerad och därmed lite för maltig för min smak. Har även läst och hört att den ska vara sådär, så känns inte som någon förlust.

Utseende: Mörk, mörk brun vätska med litet mörkt cappucinoskum.
Doft: Fin doft med söt len vanilj, lätt rökighet, kaffe och choklad. Doften övergår till en söt doft av sötlakrits på slutet. Rätt lätt men inte klen doft som ändå kan stoltsera med ett rätt brett doftregister. Däremot är det något efteråt som påminner om mjölkighet eller laktos och ger en lite mjölkig syra till doften.
Smak: Lätt men fyllig munkänsla med liten kolsyra. Mycket sötlakrits dominerar smaken. Laktosen dyker även upp här och ger lite syrligt slut. Mycket av kaffen, chokladen och det andra som fanns i doften är inte lika framträdande här vilket ger ett lite enkelt och kanske även småtråkigt resultat.

Betyg? – Ok+, det börjar väl med sötlakrits och trevliga dofter men i smaken blir det mest mjölkigt och lite som att äta dåligt sötlakritsgodis.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Nyheter på systemet i maj + Belhaven Wee Heavy och Stenbrogaard English Dark Stout”

  1. Sebastian says:

    Mikkeller 1000 IBU – Var ser du att den kommer? Varit intresserad av den ett tag men inte druckit den. Tack.

    Sebastian – http://www.orgastronomisk.com

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply