Categorized | Ölrecensioner

Provning av 3 öl från Nörrebros Limited Release

Som det nog inte undgått många av er så kom det ett gäng danska öl tillsammans med Abstrakt 01 häromveckan. Men 159kr a pop för 33cl dansk öl lagrad på olika vinfat skrämde nog bort rätt många, så även mig. Men då jag styrde upp lite ölprovning i helgen så fick de ändå följa med och jag kan redan nu avslöja att det var ett bra beslut.


Nörrebro Skärgaardsporter Cabernet Barrel
Porter lagrad på Bordeauxfat med Cabernet Sauvignon, där det legat och gottat sig i 11 månader.

Utseende: Brunsvart, smågrumglig vätska
Doft: ”Funky fresh” med mycket speciell lite choklad och godisaktig doft. Sen lite trevliga mat och kryddrelaterade dofter som var lite svårplacerade. Oerhört speciell med en känsla av svart vinbär, choklad.
Smak: Lätt munkänsla med liten kolsyra. Lätt syrligt bärig känsla med mycket kaffe, choklad och rödvin i en bra blandning. Men inte särskilt tung så att det blir svårdrucket utan lite lättare tyngd. Svår att beskriva stundtals med sina nivåer av bra porter och rödvinsinfluerad. Oerhört len utan några beska inslag. Istället är det som en chokladbit har smält nedför en vaniljstång över lite brinnande trä. Vinets bärighet spetsar upp grundölet väl och liten kaffebitterhet uppstår men bara flyktigt. Eftersmaken har lite kaffe och likör i sig.

Betyg? – Bäst, det är något med denna som höjer sig över de två andra. En riktigt vinös och liköraktig porter, men oerhört len och med perfekt kombinerad och kunnig vinlagring.


Nörrebro Stevns CCC Vintage 2009
Sour ale med körsbär och brettanomyces jästkultur som sedan lagrats på Pinot Noirfat från 07 till 09. Skapad tillsammans med Will Meyers från Cambridge (en av de som är med på Black Pilsner tillsammans med Stone och BrewDog). 3 olika fat har sedan parats ihop för att ge denna slutprodukt.

Utseende: Grumligt brunröd vätska som påminner om lervälling eller avlopp. Små skumrester som lämnas smutskant.
Doft: Körsbärsspya med en ekig, lätt chokladaktig sötma. Först sur och påträngande galla som sedan lindras och tas över av mer trevliga vin och fatdofter. Typ som en dålig vinspya efter för mycket kir.
Smak: Lätt munkänsla med syrlig kolsyra. Lite bitande brettjäst som först smakar sedvanlig galla men som sedan bjuder på mer vinösa smaker. Som en blandning av surt och syrligt godispulver som tas över av en fyllig och smakrik vinkaraktär. Torr och lätt bitter eftersmak med något som påminner om blod som just börjat koagulera. Den stannar kvar länge och ger ytterligare komplexitet. Jag ogillar suröl och särskilt då de smakar lätt av blod, men denna var ändå intressant.

Betyg? – Bättre, komplex och smått varierand. Trevlig och kunnigt hantverk som fått ihop det hela väldigt bra.


Nörrebro Triple de Lente Sauternes Barrel
Nummer 9 i den serie av 10 som Nörrebro släppt som limited release. Hittills har tre kommit hit till sverige. Denna är lagrad 8 månader på Sauternesfat. När Fredrik på Malt Humle Jäst och Vatten besökte bryggeriet så rekommenderas just denna, så kul att det var den och inte den ”olagrade” som kom hit.

Utseende: Grumligt persikofärgad vätska med litet skum.
Doft: Också lite sur i doften, eller kanske snarare betydande syrlighet med lättare småfruktiga inslag. Lätt sötma av bland annat apelsin. Med andra ord både den vitvinssyrligheten och fruktsötman som finns i ett sauternesvin.
Smak: Lätt munkänsla med liten kolsyra. Trevlig syrlighet med mycket fruktighet och len god smak med ren vaniljstång. Inte så mycket triplesmak dock, vilket hade lyft ölen ännu mer, i alla fall fann jag inte så mycket av den som jag förväntat mig. Vinös närvaro och återigen gör Nörrebro ett utomordentligt hantverk med att blanda öl och vinfat och som dessutom ger oerhört lyckade lagringar. Eftersmaken är lätt torr med fruktig smak.

Betyg? – Bättre, ännu en komplex och mångfacceterad öl från Nörrebro. Hade gärna fått vara lite mer utpräglad belgo för att nå lite högre betyg. Men overall är jag glad att jag provade dessa tre och kan varm rekommendera er att prova dem.


Slutsummeringen är att Nörrebro har genomgående väldigt gott hantverk och bra kunnighet och här märker man att vinet i samtliga tre fall har gett god karaktär och lyft grundölen väldigt bra. Kanske att jag velat ha mer av känslan i grundölet för att det skulle bli riktigt toppbetyg. Men det är ändå trevliga öl och surölen förvånade mig lite då den nu hade smaker som spädde ut gallsmaken lite och gjorde den mer komplext trevlig.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Provning av 3 öl från Nörrebros Limited Release”

  1. hirigalzkar says:

    Blir riktigt sugen på att testa dom här nu! Köpte några andra fatlagrade grejer från bryggeriet på Ölbutikken för ett tag sedan som också var mycket bra.

  2. Fredrik says:

    Tack för länken, detta är riktigt stabil öl…

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply