Categorized | Ölrecensioner

Efter ledigt – Freigeist Abraxas och Abraxxxas

Efter lite uppehåll på någon dag för att jobba och vara lite ledig så är det nu dags för öl igen.
Tyvärr missade jag dagens släpp men hade som tur var Erik som “missade” lite jobb och var förbi och kötte någon Mikkeller 1000 IBU och annat gott. Mikkeller’en blir rolig att jämföra mot fatversionen som jag tyckte var fantastisk och belönade med högsta betyg. Flaskversionen verkar däremot få rätt varierade inttryck, men men. På fat på Sorbon var den väldigt väldigt färsk bör också tilläggas.

Men nu då? Vad för öl har druckits? Från Sebastian på Bierkompass kommer två av hans egna öl, två berliner weisse-influerade öl som även fått intryck från rök- och veteöl. Den ene, Abraxas är på 3.8% och den andre, Abraxxxas är på 6%.


Freigeist Abraxas

Utseende: Mörk persikofärg
Doft: Lite unken doft av källare med lite lätt rök eller sot i. Men sedan kommer det fruktiga och lätta fram desto tydligare. Det domineras av omogna gröna äpplen och i efterklangerna lite rök igen.
Smak: Medelstor munkänsla med växande kolsyra. Som en juice på omogna äpplen som man piffat med lite rökig aska, vilket inte alls blir så hemskt som det kan låta enligt den liknelsen. Det är en syrlig torrhet som med kolsyran ger intryck av lite sodavattenbubbel i munnen.

Betyg? – OK+, omogna äpplen, surt, läskande – intressant och kul men saknar något för högre betyg. En starkare, 6%’ig version på Abraxas som även fått mer mjölksyra tillsatt.


Freigeist Abraxxxas

Utseende: Varm, mörkt orange persikofärg.
Doft: Trevligare syra än i lillebrodern, lite mer åt Left Hand Milk Stout i fråga om mjölksyran vilket ger en lite krämigare känsla. Fortfarande med samma dos rökighet som ligger och lurar, men nu utan samma dos omogna äpplen.
Smak: Medelstor munkänsla med växande kolsyra här med. Inte lika mycket syra i smaken och borta är även mycket av de omogna äpplena. Trevligare att dricka men mindre av den ”känsla” som lillebror lyckades förmedla. Ger lite intrycket av en brustablett eller två som fått ligga i för lite vatten och sedan getts lite rökighet.

Betyg? – OK+, samma men så olikt lika. Det den ena vinner på förlorar den andra på – även i denna jämförelseprovning. Så blir svårt att välja den ena före den andre.

En kul sak som jag måste nämna är att om man via google’s översättningsverktyg översätter hans information om Abraxas och Abraxxas hittat att den innehåller “kuk huvud”.. vad det egentligen står på tyska vågar jag inte sia om.

Nu har han också kommit med en imperial stout som ska bli kul att testa någon gång. Men det är för framtiden.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Efter ledigt – Freigeist Abraxas och Abraxxxas”

  1. Yury says:

    Väldigt intressanta öl, tyckte att dem va helt okay. Ska smaka på hans tredje öl nu till helgen. 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply