Categorized | Ölrecensioner

Spontanprovning av De Molen Amarillo på fat

För ett tag sen blev vi rekommenderade att prova på De Molen Amarillo på flaska, då vi var ute efter något mer amerikanskt och inte tyckte att priset riktigt var värt det så lät vi dock bli. Men i takt med att det har kommit hem diverse De Molens så kände jag igår att det kanske var lite dumt att inte ge deras Amarillo en chans. Deras Lente Hop vart ju rätt blek och juicetam. Schnille och Schmak testade Amarillo Bourbon Barrel utan att imponeras så mina förväntningar vart relativt balanserade. Anledningen till att prova den och nu på fat var att då jag åt “kvällens tipps” på Monks igår så ingick ett glas av deras egen öl som jag lyckades byta ut mot ett glas Amarillo. Kul och bra.

Just Amarillo kanske är missvisande då det enbart är torrhumlingen som har Amarillo medan det annars är Challenger och Saazhumle, så vitt jag förstått det. 77 IBU känns balanserat på ett rätt bra sätt, kanske lite lågt om man vill ha en humlebesk IIPA/DIPA, men beror ju på hur det är balanserat typ så.

De Molen Amarillo

Utseende:
Minimala bubblor, lätt pendlande mellan mjällt och poröst skum. Fin ljus persikofärgad botten som mörknar av uppåt.
Doft: Fruktigt och rätt lent. Fruktigheten består av aprikos och lätta inslag av grape och citrus. Ingen markant beska ges tillkänna i doften.
Smak: Stor munkänsla med ok kolsyra. Speciell smak som kommer rätt snabbt och har en markerad och bra syra vilket är väldigt förvånande. Först är det en rätt söt smak med smoothie-aktig känsla av frukter och bär och som sedan går över till lite beskare grapesmaker och slutligen en stor syra. Påminner lite om den vinösa syra Nörrebro hade i sina öl som var på besök i vårt kära systembolag, men här gör de sig väl med frukigheten från humlen.

Betyg? – Bättre, med ett litet plus i kanten. Väldigt speciell smak med fin vinositet och syra, men nästan enbart på bra sätt. Är glad att jag provade den och skulle tro att den blommar ut bättre såhär än på flaska.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply