Categorized | Ölrecensioner

"Egen" Amerikansk IPA på Monks

Till slut var det då dags att prova denna brygd som jag och Erik “gjorde” (beskådade bryggandet av) för ett tag sen. Det var både intressant och rätt lärorikt och till hösten siktar vi på att dra igång ett eget litet bryggarprojekt, om turen följer med oss. Det andra roliga med en kurs likt detta är den öl man sedan får att dricka upp och som det nu har druckits utav.

Egen Amerikansk IPA @ Monks
En amerikansk IPA gjord på bryggkurs på monks. Humlad och torrhumlad med rikligt med Cascade, Simcoe m.m. Men ändå med en relativt modest IBU på mellan 60-70.

Utseende: Mjällt skum med minimala bubblor. Väldigt gräddig topp. Ljusare, smått grumlig vätska.
Doft: En kaskad av Cascade och Simcoe. Oerhört fruktig med lite torrare slut i doften. Såhär var Mikkeller 1000 IBU på fat gällande fruktighet. Mycket aprikos och persika med lättare inslag av grape som håller ordning på sötman.
Smak: Lätt munkänsla med rätt låg kolsyra. Trevligt möte mellan grape och frukt som ger en bra sötma som bit för bit monteras ner av friska grapesmaker. Inte så värst besk utan det är snarare efterbeskan som håller sig kvar och får stå för tungretaruppdraget. Även en lätt blommighet som kanske till och med, genom torrhumlingen (?), för med sig lite bäriga smaker. På så sätt blir det lite som sötman och bärigheten i en barley wine.

Betyg? – Bra+, Färskheten och de rätt klara fruktiga smakerna är givetvis väldigt uppskattade. Fin beska som inte slår slag på munnen utan gör att man kan dricka lite mer av den. Samtidigt märker man små fallgropar och liknande som visar att erfarenhet är minst lika viktigt som kunskap när det kommer till att brygga öl. Men för de som har ideer om att börja brygga öl så är detta en bra grund, om inte annat för att få en aning om hur framtida slutprodukter kan smaka, dofta och se ut.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply