Categorized | Ölrecensioner

Brutna fördomar – Innis and Gunn Oak Aged IPA

Jag har alltid haft svårt för Innis & Gunn av någon anledning. Denna label brygd hos Belhaven som inriktar sig på eklagrad öl i olika former och där man vant sig vid deras vanliga ekfatslagrade english strong ale hade ett tag rätt många olika ekfatsvarianter i olika cask etc som man försökte pumpa ut och hype’a, dock utan att det blev särskilt bra. Läser man också mitt inlägg från igår om att detta var en öl jag helt tänkte ignorera i senaste släppet så läste man rätt – och så blev också fallet!

Istället gick min vän Erik och köpte lite nyheter där även denna ingick. Så till gårdagskvällens grillning åkte denna fram på bordet till en bit grillad entrecote.

Innis & Gunn Oak Aged IPA

Utseende: Äppelcidergyllene färg. Smutsiga skumrester
Doft: Säregen doft av rena ekfat som ger en äppelcidrig syrighet med underliggande citrus- och ljusa fruktdofter. Förvånansvärt trevligt och där det oljiga från faten ger lite sötma och lätt äppelcidervinägerdoft.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra med små bubblor. Trevlig smak av en mer syrlig IPA där smaken har apelsinjuice och cider. Träfaten ger lite mandeloljig smak med honungslen vaniljsötma. Från humlen märks mest en liten lurande beska och citrus. Efterbeskan är trevlig, nätt och har lite karamellsötma.

Betyg? – Bra, efter en diskussion vi hade om huruvida denna borde få ett plus eller ej nöjde jag mig ändå med ett “bra”. Detta är en öl som förvånade mig och vart bra mycket bättre än jag anade. IPA och ekfatslagring på detta sättet gav en bra balans mellan söt, honungslen smak och humlig, lätt besk, citrussmak. Den har således det där lilla extra jag brukar leta efter, samtidigt är det flera saker man skulle vilja ha mer utav. Mer smak och doft från en IPA t.ex. och kanske lite mer beska och fruktsmak. Nu blev det lite likör- eller cideraktigt då och då, på ett mycket bra sätt förvisso, men i slutändan blev det “gott men inte mer”. Fortfarande är det en öl jag ändå kan rekommendera tvivlare att prova, den förvånade mig iaf.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Brutna fördomar – Innis and Gunn Oak Aged IPA”

 1. Gyllenbock says:

  Hmm, ja det kanske trots allt är läge att köpa en flaska.

 2. Manker says:

  Vill ju absolut inte oförtjänt hype'a den, men den var "bättre än jag förväntat mig" och rätt god iaf. Får nog bli en till sen någon dag för att testa den igen.

 3. Alexander says:

  Undrar om den kan vara bättre än BrewDogs whiskyfatlagrade IPA "Storm"… borde kanske testa ändå, men livet är för kort för att dricka medelmåttig öl. Lät lite intressant dock.

 4. Manker says:

  Har förvisso inte druckit Storm men tror den lär vara mer whiskeysmakande i typisk BrewDog-anda. Denna har mer ekfatssmak och tyvärr lite lite IPA-smak. Värd att prova om man har en tjuga (typ) över och vill prova den, men man kanske inte ska förvänta sig för mycket.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply