Categorized | Ölrecensioner

New York del I – Heartland Brewery-prov

Lite smått såhär på söndagskvällen får jag så tid att börja sammanfatta new york-resan. Det där med beer flights känns trevligt amerikanskt och vore kanske något för svenska krogar att haka på, finns nog mycket potential där. En eftermiddag när vi var vid foten av Empire State Building såg vi att Heartland Brewery, ett Brooklynbaserat Brewpub-label där Greenpoint Beer Works brygger ölen. Kött + NY-bryggt öl = win-win. Detta är då en av 7 platser i staden där man har sina brewpubs och bryggeriet har cirka 60 öl på sitt samvete varav ungefär 16 fanns dit vi begav oss.

Utöver vardera öl för sig kunde man få “sample plates” med antingen deras 6-7 “ordinarie” öl alternativt en sample av vardera säsongsöl (6-7 där med). Självfallet valde jag det senare medan min resekompanjon Erik valde deras Indiana Pale Ale.

Buffalo Bock
Rätt typiskt doftande bocköl där den söta smaken balanseras upp väl av lite citrussmak. Avslutar lite likörsöt.
Betyg? – Bra, gillar hur det söta och citronsmakande vägs mot varandra.

Empire State Premium
En rätt menlös lagerdoft ger en oroväckande känsla. Räddas av väldigt välgjord och “ren” lagersmak med citrus, lätt kryddighet och somrig avslutning.
Betyg? – OK+, rätt klen lager i tjeckisk stil men lite krydda och citrus lyfter helheten. Lite åt S:t Eriks olika sommaröl.

Wildflower Wheat
En veteöl med oerhört tydlig doft av blomsteräng (typ som i påsar man har för att ge doft åt kläder), lite smak av havtorn? Smakar även som en blomsteräng med mer lagerliknande stuk.
Betyg? – OK+, intressant öl med tydlig smak som blir rätt menlös i längden. Somrig.

Summertime Apricot Ale
En fruktöl med liten doft av aprikosmarmelad och kärna. Smak av tydlig persika och aprikos i lättare alestil. Inte för söt, besk, torr, fruktig – utan väldigt lagom.
Betyg? – Bra-, lagom kan vara bra och dåligt och för denna rätt goda sommarfruktölen blir det lagom med lite trist slut.

Bettys Blueberry Lager
En blåbärslager med maltigt söt doft med lite bärsyra på slutet. Smaken är lite svår att beskriva men vet man om att det är blåbärsöl blir det lättare att känna igen egenskaperna hos blåbäret – mer än smaken.
Betyg? – OK, faktiskt lite tråkig. Svårgissad smak.

Belgian IPA
Mycket doft av belgisk jäst, lätt vetesötma och mer åt det belgiska hållet än en IPA. Smaken mixar väldigt väl det belgiskt jästiga med vissa IPA-tendenser av lite blommighet.
Betyg? – Bra-, nästan OK+ då det är trevlig smak (nästan lite mintig stundtals) men inget klockrent hantverk.

Indiana Pale Ale
Lätt nötig, persikodoftande. Väldigt fruktig och med en bra dos blommiga inslag. Måttligt och väl anpassad beska och tydlig kottesmak.
Betyg? – Bra, lättdrucken mat-ipa med duglig symmetri mellan smak och beska.

Sammanfattning: Överlag är Heartland Brewery stabila, de gör öl är helt OK och vid rätt tillfälle kan vara riktigt bra. Kanske mer i goda vänners lag på sommaren vid en strand än vid en ölprovning i samband med mörkare öl. Samtidigt bjuder de inte på några större överraskningar. Känns med andra ord oerhört “amerikanska” fast med lite roligare öl “för massan”. Sticker ut gör Wildflower Wheat‘en som hade en väldigt bra doft och smak som verkligen kändes blommiga. Deras Empire State Premium (till byggnaden och brewpuben därs ära) var inget jättebra men deras variant på en tjeckisk lager var helt okey. Kul öl att testa om man råkar hamna förbi en av deras brewpubs, men så lämnar jag det också där.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “New York del I – Heartland Brewery-prov”

  1. fajanen says:

    Ganska trevligt ställe. När jag var där så provade jag Heartland Farmer Jons Oatmeal Stout och Red Rooster Ale. Havrestouten var riktigt bra.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply