Categorized | Ölrecensioner

New York del III – Brooklyn Brewery tour + öl

Brooklyn Brewery, ett bryggeri som alltid legat mig nära tillsammans med exempelvis Samuel Adams då de gör typisk amerikansk öl, god, lätta att ta till sig och oftast är bra eller bättre. När vi nu är i New York och har möjligheten att besöka ”bryggeriet” så är det svårt att låta bli. Så efter lite väntan utanför byggnaden i Brooklyn så får vi så gå in. 2 stora tankar med 4-5 i ytterligare ett rum är de centrala delarna i denna lokal som enligt vår guide mestadels brygger deras fatöl som levereras i NY-området samt vissa ”specialöl”. Kul t.ex. är att se att de fortfarande buteljerar Brooklyns Hopfen-Weisse. Utöver det så fick vi reda på att man har kommit rätt långt med deras ”Brewmaster’s Reserve” där 8 olika öl ingår varav vi provat en (Brooklyn blast!) samt har deras ”Sorachi Ace” (saison med citrongräs) hemma. Övriga är ”Cuvee de Cardoz” (med 12 kryddo), ”Back Breaker” (stor maltöl), ”Intensified Coffee Stout(kraftig kaffeöl), ”Flemish Gold”, ”Savoir Faire” och ”Manhattan Project” (rågöl lagrad på rågwhiskeyfat). Dessa finns ”endast” på fat och runtom i New York sa guiden. Vilket stämmer sådär då Sorachi Ace obviously finns på flaska.

Bryggeriets historia å sin del känns lite “före” och “efter” Garret Olivers ankomst då det innan det var en tanke hos två ölnördar, Steve Hindy och Tom Potter. Hindy hade börjat brygga själv nere i mellanöstern men till slut ville resten av familjen börja flytta hemåt vilket blev fallet och deras ölbryggarintresse fortsatte. Med tiden köpte de sig lokal, utrustning m.m och började brygga i “större” skala. Dock bryggde dem då i “upstate New York” och inte i Brooklyn utan det var först lite senare som de kände att de ville gå tillbaka till sina “rötter”. Den idag klassiska loggan gjorde Milton Glaser (I Love New York-“grundaren”) som tyckte de båda killarna och deras projekt var så kul att kostnaden blev gratis öl för resten av sitt liv. En rätt shysst deal med andra ord. Well, resten går att läsa här (exklusive lite av det ovan).

Vad drack vi då? Well, vi drack rätt mycket Brooklyn under de 8 dagarna och vi har även Local 2 och Sorachi Ace kvar hemma att prova. Men utöver det dracks följande öl från bryggeriet.


Brooklyn Blast (cask)
Underbar len doft av färskate persika. Helt ren humlejuice. Lite dessertvinskänsla. S
maken är lika len och fin den, men utan kolsyra blir den väldigt påtagligt kraftig vilket är gott men den förlorar lite på det. Beskan höjer även denna känsla. Men fortfarande oerhört god.
Betyg? – Bra+, i längden lite svårdrucken på cask så det blir så tydlig och kraftig smak (ack, vad bortskämd man låter nu). Fortfarande riktigt god.


Brooklyn Blast (fat @ Brooklyn Brewery)
Stor doft av persika och aprikos även här. Smaken är dock betydligt trevligare med enbart lite extra kolsyra. Smaken är mer välbalanserad och eftersmaken har nu en växande k
ottig beska. Smakar och känns genuint hemgjord, på ett bra sätt. Den är färsk, fräsch och oerhört smakrik.
Betyg? – Bättre, bättre balans och känns nu riktigt, riktigt trevlig.


Brooklyn Pennant Ale ’55 (flaska)
Malt helt i fokus i doften. Punkt. Smaken är lika maltfylld den och det känns som en oerhört tydlig brittisk karaktär med rostad malt och lite torr eftersmak. Rätt ”standard”, men på ett bra sätt.
Betyg? – OK+, ”event” ale att ha istället för en lager om man vill ha lite mer ale-karaktär på sin öl till sport, vid grillen etc. Fortfarande inte mer märkvärdigt än det.


Brooklyn Summer Ale (flaska)
Bra mix av malt och humle i doften i perfekt sommarölsstil där citrus och enbart lättare fruktighet gör den lättillgänglig. Smaken är rätt lätt med lite rostad malt och humle. Lite kakig på slutet. Perfekt lättsam sommaröl dock.
Betyg? – OK+, skön sommaröl som är lite fruktigare och smakrikare än Brooklyns andra basic-öl. Dock för tunn i längden.


Brooklyn Pilsner (flaska)
Söt pilsnerdoft med trevlig sötma och viss doft av hö, gräs och malt. Smaken är inte lika söt men ändå trevligt maltig. Viss beska och spår av kryddor som lyfter smaken. Smakar som ”gott rostat bröd”.
Betyg? – OK+, lite liknande betyg på öl som alla är rätt standard på rätt bra sätt men som tappar lite i längden. Här är den lagom kryddig, maltig och bra. Säkerligen bättre för pilsnerfantaster

Brooklyn Monster Ale (flaska)
Deras barley-wine style-öl som är tänkt att vara lättare än en färdiglagrad b.w. Doften är söt och maltig med viss spritig hetta och viss fruktighet som inte känns klar. Smaken är även d
en lite hettad från alkoholstyrkan. Smakar jästa körsbär och lite likör. Ingen markant beska utom lite på slutet i en viss efterbeska.
Betyg? – Bra-, ingen klar b.w. men ändå rätt trevlig och hyffsat smakrik brygd som bortsett från den höga alkoholstyrkan känns väldigt vardgligt trevlig.


Brooklyn Weisse (fat @ Brooklyn Brewery)
Trevlig vetesöt doft med viss kryddning. Smaken är inte för söt utan rätt lätt med väldigt god avslutning där viss smak av citrusskal finns.
Betyg? – Bra-, läskande men småtråkig weissbier som ändå har något ”eget” i jämförelse med hur trista andra amerikanska veteöl brukar vara.


Brooklyn East India Pale Ale (fat @ Brooklyn Brewery)
En av mina favoritöl på flaska har en underbar blommig humledoft med kraftiga inslag av kotte, gräs och humleblad. Betydligt mer utvecklad doft än på flaska. Smaken är riktigt fräsch med gräs, kotte och lätt blommighet. Läskande och med smygande efterbeska som är väldigt direkt på när den väl slagit till.
Betyg? – Bättre, älskar denna på något sätt. Väldigt trevlig och rätt kraftig beska i jämförelse med mer fruktiga IPA’s. Men ser fram emot att den kommer på flaska i höst till oss.


Brooklyn Buzz Bomb (fat @ Brooklyn Brewery)
Så vart det deras mjöd igen. En svårbebeskrivlig doft av krydda och något väldigt sött och sockrigt. Slutar med lite jäsig banan. Smaken är pumpad av honungssmak som växer mer och mer. Lämnar känsla av honungsrester på tungan. De 8%’en märks inte alls mer än att de lyfter än riktigt god smak.

Betyg? – Bättre, honungslen njutning med vissa belgoinspirerade smaker.

Brooklyn Lager (fat @ Brooklyn Brewery)
Doften är likt på flaska friskt humlig med en maltig ryggrad. Smaken är lätt rostad och maltig och även den väldigt lik flaskvarianten. Men något extra vilar över denna.
Betyg? – Bra, lite annorlunda på något sätt och inte lika ”ihoptryckt” vilket lyfter den lite extra.


Brooklyn Local 1
Har jag provat innan och blev en flaska vi tyvärr fick hosta i oss lite för snabbt någon timme innan vi skulle flyga hem. Honungssöt och lite lageraktig smak som slutar med lite krydda och viss träig torrhet.
Betyg? – Bra+, fortfarande en stabil brygd som det ska bli kul att ha i baktanke då jag testar Local 2’an.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply