Categorized | Ölrecensioner

New York del IV – Ett ton utav IPA’s

USA + IPA är för mig en bra kombo, kanske perfekt då det slutar i en perfekt mix av smaker, dofter och lätt grotesk beska. Samtidigt är ju långt ifrån alla IPA’s så bra att de lycka sticka ut, göra något personligt och etsa sig fast på minnet. De kan självklart vara väldigt bra, men väldigt bra och riktigt bra – perfekta – är helt olika. En superb IPA, len och god som nektarjuice, men samtidigt besk och bastant som om man dricker grapejuice – kan ändå vara rätt trist i längden. Variation och smakfinesser har jag lättare att finna i stouts, wild ales, sour ales, porters och liknande – den är åtminstone oftast lite tydligare.

Men humlebombade kom vi att bli och detta vad var som gick ned:

Firestone Firewalker Union Jack IPA (fat)
Trevlig fruktig doft med både en bra dos tropik och grape. Smakrik beska om den kan vara så, lite “naturlig” och kottig utan att bli beskt kraftig. Beskan slutar lite småtorrt.
Betyg? – Bra, en stabil IPA med mix av frukt och grape som smakar mer än känns besk. Därför passade den väldigt bra med maten vi åt samtidigt.

Lagunitas Hop Stoopid
En baddare med “102 IBU 4 U” som trots en hög alkoholprocent och hög IBU är mjukt nektarsmakande med dofter av aprikos, persika tropik som rundas av med lite kotte. Smaken är mjuk och växer liksom in i beskan innan det slutar med en lång trevlig efterbeska.
Betyg? – Bättre, len men kraftfull IIPA som lyckas med bedriften att vara både mjuk och trevlig och ha lång besk eftersmak.

Nectar Ales Nectar IPA
Ljus, len fruktighet som går mot den mörkare sidan och slutar lite jordigt kottigare samt en skvätt grape. Har även lite blommighet och krydda. Smaken är mild utan att bli klen utan efterbeskan fyller det tomrummet och gör den till en bra dryckesresa.
Betyg? – Bra+, mild len smak som är både mjuk och god men med en bra släng beska.

Nils Oscar IPA (?)
Är detta deras Indian Ale, Hopyard eller liknande? Datumet var en bit tillbaka och flaskan är ju blå-lila?
Doften var småkrämig och söt av lite amarillodoftande beska. Slutar halvtrött där mycket av det fruktiga försvunnit. Även smaken är rätt trött och uppvisar mest oljig kottighet och trött humle.
Betyg? – Sådär, hade varit kul att prova den färskare.

Magic Hat Blind Faith (IPA on Tour)
En serie om 4 special-IPA’s, detta är då del ett. Doftar mycket som oppigårds amarilo fast med något sockrigt, småbränt bakom det härligt ljusa. Tillsammans blir det rätt trevligt. Smaken är småblommig, fruktig och med efterbeska som tar med sig mer citrus.
Betyg? – OK+, lite för lättsam trots den trevliga variationen i smaker och dofter.

BrewDog Hardcore IPA
Deras “explicit Imperial Ale” som dock kan ha varit några “dagar” gammal. Doften är stor, fin med stor doft av kotte, grape och lätt tropik. Som Punk IPA’n men boostat. Beskan sticker ut på ett härligt sätt och lyfts nog av den höga alkoholhalten. Smaken är rätt kraftig den med och har en beska som växer på en. Kanske lite för kraftfull och bitvis obalanserad.
Betyg? – Bra-, kraftfull IIPA med stor kraftig smak som delvis tippar över i lite för alkoholstark smak och doft. Men väldigt trevlig smak och jag vill gärna ge den en ärligare chans i framtiden.

Tröegs Nugget Nectar
Doftar som humlejuice med len njutning av grape och lätt tropik med viss sötma på slutet. Smaken är len men kraftfull och oerhört intressant balans mellan alla intryck.
Betyg? – Bättre-, njutbar humlejuice som har lika delar av alla delar. Sticker dock inte ut alltför mycket i sällskap med 3-4 andra IPA’s.

Sierra Nevada Estate (’09)
Doftar av djup humledoft med mycket grape och kotte. Smakar lite lätt unket syrligt och inte alls friskt eller fruktigt. Dock med stor, men inte påtvingande beska. Efterbeskan är mer balanserad och mildare, men vet inte om den sticker ut särskilt mycket mot de andra humlebrygderna från S.N?
Betyg? – Bra, det är en bra humlebrygd, självfallet, men den sticker inte ut och är rätt ospeciell. Trots god humle och bra fruktighet.

Sierra Nevada Southern Hemisphere (’10)
Smakar som vanliga S.N med en bra mix av beska och fruktighet.
Betyg? – Bra, lite roligare smaker, men återigen känns det som att det är för lite som skiljer dem åt.

Bear Republic Racer 5
Doftar underbart gott med en dos krydda, skal, grape och tropik. Smakar lite annorlunda, friskare i sin humlebehandling som också har lite honungskänsla. Trevlig efterbeska som passar in perfekt.
Betyg? – Bättre, en riktigt välbalanserad IPA som sticker ut med hur smakerna samarbetar och lyfter varandra. Mjuk trevlig smak med god sötma.

Smuttynose IPA
Doftar småvarmt och kryddigt där förutom humle citrongräs anas. Smakar stort med kraftig beska, lätt oljighet och med viss maltig bas på slutet tillsammans med lite citrus.
Betyg? – Bra+, Lutar åt det facket där den har något som sticker ut, men vet inte om den klarade det hela vägen.

Hoppin Frog Mean Manalishi Chouffe Dobbelen IPA Triple

Southern Tier Oak Aged Unearthly
Doftar jordigt, barrigt och sådär typiskt Southern Tier, väldigt torrhumlad med frukt, gräs, barr, grape och sötma. Även lite paranötter.
Smaken betydligt lenare där torrhumlingen tonats ned och det istället blir lite nötlikör, vanilj och eksötma som riktigt bra matchar de kraftiga humlesmakerna. Tillsammans kan dem!
Betyg? – Bättre, riktigt, riktigt gott, lite som efterrätts-IIPA med god stor humling som är rent superbt nedsötad med perfekta eklagringssmaker.

Stone Double Bastard (’06, 3-liters flaska)
Doftar med varma mörka frukter, lätt likörigt och avslutande alkoholvärme. Smaken har samma utvecklade sötma som matchar den “lagda” beskan som ett par år i denna flaska har inneburit.
Betyg? – Bättre-, lagrats väl men den slutar avslut och eftersmak. Smakar mer åt likörhållet, men humlesmakerna har ändå utvecklats riktigt trevligt.

Summa summarum så är IPA’s rätt svårt att dricka stora mängder av på några få dagar då smakerna, intrycken etc blir lite strömlinjeformade och det är färre och färre saker som sticker ut. Vilket också kan vara en födel då man har lättare att bedöma IPA’s jämfört med varandra utifrån lite andra kriterier, vilka är godare än andra mer än vilken är godare än vilken.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “New York del IV – Ett ton utav IPA’s”

  1. Den Rockande Kocken says:

    Ville bara bjuda in till min nya matblogg, Den Rockande Kocken… http://blog.godaremat.se/ Ha en bra dag…

  2. Markus says:

    Double Bastard bland IPA och IIPA?

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply