Categorized | Ölrecensioner

New York del VI – Pics, Pieces and Places

Efter att ha fortsatt dricka goda öl allt sedan jag kom hem från New York så känner jag att det börjar infinna sig någon form av skön sommarro. Det innebär en mix av mindre strukturerade längre inlägg till förmån för kortare men kanske sakligare inlägg. Känner själv att hela New York-resan swicshade förbi här på bloggen, tyvärr. Därför blir dagens inlägg en mix av smårecensioner på återstående öl samt lite info, tipps och massa bilder. Vi börjar mar shopping och bilder.

Shoppa öl i New York
Inför resan hade vi mest använt oss av Beer Menus superba hemsida som verkar uppdateras frekvent, annars finns även Beer Mapping som dock inte är lika utvecklad. Den första av de två sidorna har info om events, krogar, ölbutiker och vad mer man kan önska sig – se och bli törstig, inspirerad och glad.

Fördelen är att man kan söka fram vilka öl man är intresserad av och sen se var de fanns. Vi inriktade oss mest på 3-4 ställen som vi besökte, vissa mer flitigt än andra.

Wholefoods Bowery – Ligger en stund gångväg från gula eller gröna linjen lite höger om Soho och förutom butikens egna utbud (bättre) så har de en separat ölbutik med riktigt bra utbud (bäst)!

Wholefoods Tribecka – Fann vi mer eller mindre sista dagen, bor man på västra sidan av staden och är lat så är den väl helt okey, men sämre än den i Bowery som har typ 70% av det vi ville ha.

DeCiccios Pelham (eller Ardsley) – Butiken i Pelham (typ 30-35 minuter med Metro North, New Haven Line) var som ett litet paradis. Inte så stort utbud men magnifikt och med bra mycket mer än vad som står på internet. Ett litet hörn längst in i butiken har all öl vi kunde drömma om, samt vissa raritetet utöver det. Den i Ardsley ligger mer norrut och för oss vart det för långt iväg – men har man bil så. Där finns typ samma utbud men med fler rariteter.

“Beer market” – Ligger (sett norrifrån) på vänster sida om Wholefoods Bowery, typ 2 kvarter ner på höger sida. Hade riktigt bra utbud och bra priser och till skillnad mot nästan alla butiker säljer de även alla öl styckvis (och inte i tre-pack) vilket underlättar om man vill prova öl mer än köpa 4 eller 6 stycken. Också värt att rekomendera! Dock varnades vi för deras humleöl då de “ofta var lite gamla”. Fråga om bättre directions från de som jobbar i Wholefoods Bowery så.

Sedan fanns det en drös ställen som vi aldrig hann till i Brooklyn, men å andra sidan så räcker Pelham och Bowery så länge det inte är just en enda speciell öl man vill ha. Lätt att de täckte 95% av det vi köpte.

Vad var det mer som dracks?

Blue Point Blueberry Ale
Doftar rätt tydligt med blåbär med lite lageraktigt slut. Smakar rätt lätt och inte alls med samma rena blåbärssmak. Lite för kort smak och även lite artificiell
Betyg? – OK, bättre ren smak än Heartlands blåbärs ale, men fortfarande ingen hit.

21st Ammendment Monks Blood
Är belgisk dark ale på burk och kändes lite plojiga, men med det namnet måste man prova dem. Och var vi glada! Doftar underbart med belgisk jäst sötat med massa vanilj, lätt rökig ek och kryddning där kanelen spär ut den lite bitigare peppardoften. Slutar med mängder torkad frukt, mums! Smaken är lika trevlig den med bränd smak av godaste sirap och len sötma av ren vanilj som trollar bort de 8,3%’en. Avslutar med mjuk torkad frukt.
Betyg? – Bättre+, ett 4-pack man hade velat ha mer av då detta var riktigt gott! Potent gott gifemål mellan belgiskt och amerikanskt! Inte dominerande jäst utan sött och gott!

Fort Collins Chocolate Stout (fat)
Doftar rostat med kaffe och choklad. Kanske lite mer åt porterhållet. Lätt doft av laktos på slutet på ett helt okey sätt. Smaken är rätt medelaktig och nästan tunn och nu kommer laktosen igen. Smakar som ljus mjölkchoklad på något sätt.
Betyg? – Bra-, god chokladstout i lättare skalan.

Brasserie Dieu du Ciel Route Des Epices
Rågöl med svart- och grönpeppar där namnet betyder “kryddrutten”. Doftar av en sak – grönpeppar. Dock mot en trevlig grund av russinsöt malt. Annars är det peppar för alla slantar. Likaså smakar den bitigt pepprigt vilket växer och bränner lätt i munnen. Viss rostad malt och sötma finns långt bak i smaken. Lite pepparchoklad då och då.
Betyg? – Bra+, en öl som lyckas oerhört bra med de väl utvecklade
pepparsmakerna.

Brasserie Dieu du Ciel Equinoxe du Printemps
En scotch ale med lönnsirap som doftar rökigt trä med stora hinkar mörkt socker, sirap och chokladlikörigt. Som en barley wine till den lagrade lena sötman. Smaken är underbar lekfull med len sötma och bitigare malt med det rökiga träet. Sötman hade kunnat skära sig men tvärtom så lyckas man riktigt bra.
Betyg? – Bättre+, en likörsmakande ale som utmärkt balanserar det söta med lite roughare smaker.

Brasserie Dieu du Ciel Derniere Volonte
En Abbey blonde som av någon anledning har etiketten upp och ned (var fler som hade, med flit?). Doftar sött med jäst, apelsin, kryddning och mycket syrliga estrar. Liten beska och slutligen lite humlecitrus. Smaken är som en mild blandning av estrig syrlighet med aprikos och apelsin. Lite humle på slutet men mest en mild mix av belgosmaker och viss humle.
Betyg? – Bra-, en ok mildare blonde mixad i smak och doft av estrig syrlighet och frukt. Men inte bättre än mycket annat.

Hair of the Dog Fred
En “golden special ale”, eller en barley wine med 10 sorters humle. Doftar lite pilsneraktigt och med en viss del rågmalt men annars är det mest godissocker i doften och ger lite belgisk klang på det. Fin beska. Smaken är lite märklig men tar fram det bästa hos alla ingredienserna. Bra maltig grund och utmärkt lätt lyft från det söta vilket avslutas med en härlig efterbeska.
Betyg? – Bättre, utmärkt och god att dricka med perfekt sötma och lätt efterbeska. kunde kanske haft något mer på slutet, men som en mindre söt men roligare Bötet.

Hair of the Dog Ruth
En APA med stor doft av fänkål eller typ purjosoppa i lite bitter humlestuk. Smakar speciellt och väldigt bittert med en viss liten nötighet. Bittert och syrligt. Slutar med viss blommighet och syrlig fruktighet.
Betyg? – Bra, lättsam APA med stor och speciell bitterhet som ändå försvinner relativt fort.

Hair of the Dog Adam
“Hearty old world ale” om sådan fanns, är rankad som världens näst bästa traditional ale iaf. Doftar komplext med bränt trä, choklad, lädersko och undertill en varm likör och funkig rökighet. Smakar potent med en stor växande känsla i munnen som sprider sig snabbt och stort. Lämnar sträv känsla av läder på tungan som sitter kvar. Sippbar om något! Chokladen som finns är inte åt stouthållet och lätt bitter utan rätt ren och god och del i detta komplexa smakförråd som finns i 33cl flaska. Enbart mjuk och god. Mörkelsvamp?
Betyg? – Bäst, en öl att sitta och leta ord för i evighet. God, riktigt god! Ett mästerverk för de som vill diskutera smaker, intryck och liknande. Som en whiskeystout men utan whiskeyn!

Samuel Adams Blackberry Wit
Trevlig småsyrligt söt doft med björnbär. Ingen vattnig finish. Smaken är medelstor och utan samma rena smak. Men den finns där.
Betyg? – OK, inte bra och inte dålig utan okey. Ren smak och inte artificiell vilket ger ett mentalt plus.

Ommegang Hennepin
Ett New Yorkbaserat bryggeri inriktad på belgisk öl som vi tyvärr missade det mesta av. Doftar kryddigt och med lurande doft med viss syra på slutet. Smakar småsött saisonsaktigt med lätt kryddighet. Oerhört mycket mer “innehåll” i denna än många andra saisons tycker jag.
Betyg? – Bra+, fylligare och mer smakrik saison än vad jag “är van vid”.

Sierra Nevada Summerfest (fat)
En okey men blekt fruktig sommarale.
Betyg? – Ok. Rätt menlös men enkel att ta åt sig om man annars brukar välja än mer smaklösa lagers.

Slutar småserien om New York-besöket imorgon med lite belgoaktig öl såsom averys brett-serie, Mikkellers Its Alright m.m

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “New York del VI – Pics, Pieces and Places”

  1. Weine says:

    Besökte ni inte New Beer Distributors som ligger i närheten av Wholefoods Bowery?

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply