Categorized | Ölrecensioner

Provning av tre årgångar polsk mjöd

En liten nyhet på sidan är att man till höger just nu finner “Mankers Ölindex” vilket är en nedbantad version av det index jag har över den öl jag provar och betygsätter. Just nu är den inte alltför utarbetad (i versionen här) och är mestadels för att jag själv också ska kunna komma åt det om jag inte är hemma. Dock kan det alltid vara kul att få perspektiv av vad någon “brukar” anse om viss öl och excel låter en ju sortera lite som man vill så.

Roligt nog så har det sedan min vistelse i Polen varit en ökning av flera hundra procent på antalet mjöd jag druckit, från 1 till 5 och då var den första ändå från Dogfish Head (om man nu vill klassa deras Midas Touch som mjöd mer än herb/spice beer). Polen har en rätt stark tradition av denna brygd vilket märks på hur många olika sorter det ändå finns på marknaden. Problemet verkar endast vara att priset för den 10-åriga mjöden (serverat i ett lite större dessertvinsglas) motsvarar den av halv flaska vin eller en medeldyr förrätt – vilket nog för många polacker är rätt dyrt. Men ändå synd att inte vi svenskar tar mer av vår tradition till oss och släpper ut mer mjöd på marknaden än vad som finns i beställningssortimentet etc.

Jaros Dwojniak Kurpiowski
Bryggeriets (?) olagrade mjöd så som jag förstått det. Har en lite rödorange och rätt klar färg och doftar sherryaktigt med lite inslag av honungslikör. Viss äppelciderkänsla. Smaken är len och mjuk som väntat där sötman sakta slingrar sig fram ur eftersmaken. Lite äppeljuice och äppelcider biter lite innan sötman lägger sig på tungan. Lite rörigare än de kommande två (drack den efter dessa två). Eventuellt känner jag lite körsbär.
Betyg? – Bra, trots det bitiga och lite svårdruckna så går denna 16%’iga brygd ned rätt enkelt. Dock svår att jämföra med de andra två som vunnit så betydligt på sin lagring.

Jaros Dwojniak AM 4-letni.
Mjöd lagrad i 4 år och görs från både vår- och hösthonung. Har en lättare dessertvinsdoft, lite sherrystuk med inte fullt så tydliga inslag av honung – men de som framträder har tydlig karaktär av råhonung. Smaken är rätt len och oerhört mjuk med större och rätt bitig honung. Lite smårå i sin karaktär.
Betyg? – Bra+, en lite rough’are men ändå mer utvecklad mjöd med bra och trevlig smak och doft av råhonung.

Jaros Dwojniak Koronny 10-letni
Går att läsa följande på “The Wine and Cheese Place” om denna:
“Mead Dwojniak Koronny – typical dwojniak produced in equal parts of water and honey with admixture of specific typcially Polish meadow herbs. It is produced mainly from dark, autumn honies. It lays in oak casks over 10 years. It is poured into stoneware bottles what enhances and ennobles its taste advantages. Content of alcohol about 15%. It is marked by freshness and so typical for Polish meads the depth of aromas and velvet smoothness.”

Här har mjöden lagrats i 10 år och färgen på vätskan är mörkare än de tidigare. Även doften har fortsatt att utvecklas och nu finns även inslag av torkade plommon och lite ”gammal” honung som slutar i en känsla av mörkt dessertvin. Kraftig doft. Smaken är lite lättare i sin känsla och det man slås av är hur smakerna brister ut i en explosion av intryck. De har verkligen lagt sig och är inte längre lika ”vilda” vilket gör att man nu bara kan njuta av dem.
Betyg? – Bättre+, som de bättre dessertvinsliknande ölen (typ Dogfish Head 120 Minute IPA) vilket gör denna till ännu någon form av referens, för detta var riktigt gott!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply