Categorized | Ölrecensioner

Nøgne Ø – Sunturnbrew, # 100 och Sweet Horizon

Spontant känns Nøgne Ø som ett sånt där bryggeri som kan och vill mer ibland. De öl de har skapat eller varit med på känns alla som intressanta, men ibland mer vardagliga. En annan sak jag märkte då jag igår på Sorbon satt och sippade på min Sweet Horizon var att känslan, smaken, något kändes igen i jämförelse med lite andra av deras öl, någon form av fyllighet, munkänsla, något var det.

Då jag nyss var i Oslo så hann jag ju åtminstone prova lite från dem (deras Tiger Tripel och Saison har tidigare avverkats) men även nu under sommaren så har vi ju fått både Imperial Dunkelwit’en och Sunturnbrew’en på bolaget, och nu igår blev det även lite mer i form av # 100 och Sweet Horizon.


Nøgne Ø Sunturnbrew

Utseende: Denna rököl/barley wine har ett lite fluffigt skum, lätt poröst.
Doft: Brown Ale-aktig julöl är mitt första intryck. Kryddig malt med en dos torrhumlat och mycket rostat, och så den där rökigheten igen som troligen är vad jag känner i form av kryddighet. Slutar med något som jag uppfattar som lite bär.
Smak: Rätt trögflytande och trevligt tjock vätska som har smak av en skopa lakrits, choklad och kaffe. Beskan finns där men hålls utanför vilket jag tycker är trevlig då liknande öl med beskan mer i centrum kan störa lite. Sötman är inte sockrig utan mer len och ingen större alkohol stör. Rökigheten är dovt “orökig” och lite torr “smoked” i sin karaktär mer än åt whiskeyrökighet.

Betyg? – Bra+, kan ge den fler chanser kanske, för den var trevlig och samtidigt lite svårförstådd. Fruktigheten som fanns med bärig sötma och som slutar lite mineraligt är småkomplex, men exakt i vilken utsträckning kände jag inte fullt ut.


Nøgne Ø # 100
En IIPA som “felaktigt” markandsförs som en barley wine i USA – vilket också var något vi diskuterade igår då vi sett den säljas som båda. Så var det ur världen och ölen kan öppnas.

Utseende: Brunsvar vätska
Doft: Lätt nötig början som går in på mycket (väl) lagrade oljiga frukter, bär och humlekottar. Här lyfter den lite oljiga doften det fruktiga genom att den är lite mörkare i sin karaktär snarare än i ljusare motsvarigheter där jag tycker det bara känns lite gammalt.
Smak: Mörkare IPA med mycket beska som hålls på bra nivåer. Bärig, lite stoutig humlekotte som är väldigt kraftfull och jag förstår att rekomendationen till ost skulle passa väl. Man känner av jästen i flaskan, vilket störde lite – så bättre upphällning nästa gång.

Betyg? – Bra+/bättre-, här kan jag verkligen inte bestämma mig. Det är något med denna öl som känns lite speciellt och som jag inte helt kan ta på. De mörka influenserna i den, den oljiga auran över smak och doft som jag annars inte gillar men som här gör sig väldigt bra. Men en bra öl är det och var kul att till slut få smaka på den.


Nøgne Ø Sweet Horizon
Utseende: Denna dessertöl är lite brunkladdigt varm i utseendet.
Doft: Stor likörig doft med mycket alkohol i bakgrunden som inte uppfattas störande. Mörk men syrlig lakrits och choklad. Ovinöst vinöst – vilket är något jag inte blir klok på vad det innebär. Lite ekigt på slutet.
Smak: Lättare munkänsla med rätt återhållsam kolsyra. Wow vilken kraftig smak med chokladsälta, följt av lakrits och så den där lilla vinositeten. Mycket söt och sötman sitter kvar i munnen – men inte sliskig eller klibbig. Inte lika lik dessertvin som den är dessertöl. Kaffesmaker finns där och tar sig sakta fram mer och mer. Men annars är det sälta och syrlighet som passar ihop som grisen i taket och där sötman får göra sig mer och mer rum i takt med att vätskan uppnår rumstemperatur.

Betyg? – Bättre, har inte använt ordet komplex än om denna öl och jag tror inte jag vill det. Den är snarare intressant och kul. En dessert indeed.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply