Categorized | Ölrecensioner

Avery och 3 av deras "vanliga" öl

Jag kommer ihåg när jag drack något från Avery för första gången, det var förra hösten och deras Hog Heaven och jag minns att jag gillade den. Sedan dess har det rullat på med deras IPA, Beast-serie, Brett-serie och så vidare. Men framförallt har jag märkt att jag fastnat för deras “vanliga” serie, alltså de öl jag skulle kategorisera som “vanliga” och som de flesta bryggerier har och som ibland säger rätt mycket om standarden på bryggeriet. De flesta bryggerier har en IPA, en brown ale, en stout, en porter och utöver det kommer sedan “specialöl”.

Av en slump har jag på sistone provat mig igenom ett par sådana, igår kom ju New World Porter hit och på Sorbon provade jag Averys Ellis Brown och Out of Bounds Stout’en efter att jag hört att dem (Sorbon) skulle sluta med märket.


Avery Out of Bounds Stout

Utseende: Mörk vätska, krämigt kompakt skum
Doft: Rostade toner i flertalet varianter. Lite kaffe och sedan mer rostad malt, malt, malt. Dock lite humlighet på toppen med en slänga grape.
Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra som är rätt så fyllig men samtidigt perfekt lättsam. Rejäl (!) maltighet tycker jag där det är som man blandat en rostmaskin rakt ned i ölen. Välhumlat är det också vilket gör att det inte blir sött eller enformigt utanfår en bra balans. Smått lurig beska som växer fram mot slutet.

Betyg? – Bra, förvånande bra öl som jag trodde skulle vara lite lättare och kanske rentutav smått menlös – men icke. Det välrostade passar väldigt bra med det humliga och tillsammans med Sorbons gudomliga hummerpasta så blir det klockrent!


Avery New World Porter

Utseende: Rätt mörkt med cappucinofärgat skum
Doft: Det första som slår mig är en rikligt välhumlad och stor torr doft med massor av kaffe, choklad och en drös nötter. Väldigt kraftig doft som verkligen imponerar på mig, detta luktar bra och det humlade ger lite B.W-vibbar! Fylligt rostat mörkt, lite sirapssörjigt bröd.
Smak: Lättare-medel, bra. Även smaken är väldigt besk, nästan lite för mycket då den ekar ut i lite torr kotte. Samtidigt går det ihop väldigt väl med kaffenyanserna i smaken. Finner även lite kåda och barr. Smaken var mer humlad än jag förväntade mig och det finns lite rostade nötter i smaken.

Betyg? – Bra+, det välhumlade tycker jag lyfter smak och doft och blir väldigt trevligt. Kanske tar det över lite för mycket efter en stund. Smakerna är stora, men det är hela tiden något som dyker upp i bakhuvudet när jag överväger om jag inte faktiskt, verkligen, gillar den ”lite till” – det är nog torrhumlingen som i slutändan både lyfter och stjälper den lite.


Avery Ellis Brown

Utseende: Mörkbrun färg.
Doft: Krämig doft med mycket rostade smaker och bra sötma
Smak: Lättare munkänsla med en okey kolsyra. Rostade smaker med god smak av ”rostad choklad”, mjuk och väldigt stabil brown ale med mycket choklad och lite rostade nötter. På slutet känns även lite kaffe.

Betyg? – Bra+, må vara en hamburgare till, men smakerna är ändå mjuka, fylliga och väldigt passande de rostade och chokladsöta.


Summering? – Ja, Averys “vanliga” öl är alla stabila, passar mer än bra till mat och har ingenting som man riktigt stör sig på (förutom kanske humlingen i portern). De är alla lite smakrikare än många av andra bryggeriers motsvarigheter skulle jag också vilja påstå, i alla fall har de något extra jag känner.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Avery och 3 av deras "vanliga" öl”

  1. Daniel says:

    Jag gillade också Hog Heaven, men har tydligen inte skrivit om den. Kul att du gillade New World Porter. Jag har inte provat den än, det börjar bli dags då, jag som gillar humlade stouts.

    Daniel

  2. Johan says:

    Jag tyckte också att New World Porter var riktigt god, kanske nånstans kring bättre+ på mankerskalan 🙂 Annars har jag nog inte druckit något mer än den och duganA från Avery, The Czar står nere i källaren fortfarande och Hog Heaven missade jag helt och hållet.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply