Categorized | Ölrecensioner

Flying Dog Old Scratch Amber Lager och Het Anket Gouden Carolus Classic

Söndag innebär för de flesta den sista dagen på helgen, en dag att få lite sista stilla vila innan den nya veckan kör igång – men icke, jag jobbar nu och framöver ett par dagar till. Känns lite sletigt varpå det igen blir lite ostrukturerat och kortfattat. Men en öl jag testade för ett tag sen och från ett bryggeri som jag ändå tycker är rätt bra – Flying Dog, kan rekomenderas om ni möter den på fat. Jag testade den helt nyöppnad vilket var väldigt trevligt då smakerna och dofterna verkligen kändes fräscha och höll rätt bra innan det mattades lite. Sedan provades det en öl i Polen för ett tag sen, Het Ankers Gouden Carolus Classic – som väl är “lillebrorsan” efter keizern. En öl jag dock aldrig provade.

Igår skulle det drickas en Gubbna, något som ösregnet här i Stockholm satte stopp för. Så ikväll får det bli en just från Californien hemkommen Ballast Point Sculpin, färsk och bra med andra ord. Just Gubbnan är annars en öl som växer mer och mer hos mig. Något med-drickare-Erik kände tidigare efter att den provades första gången och därför har vart smart nog att beställa in den då och då. Gubbnan är nog annars tillsammans med Averys DuganA måttstocken för vad jag gillar i en IPA/IIPA/DIPA. Lätta men kraftiga, smakrika och varierade, läskande och bara goda. Självfallet finns det bättre, godare, roligare etc etc humlebrygder men för mig är dessa två sådana jag kan dricka 2-3 stycken av och bara njuta i all min syndighet.


Flying Dog Old Scratch Amber Lager (fat)
En California Common, vilket är en trevlig men inte så vanlig öltyp.

Utseende: Mörkare karamellfärg.Doft: Lite träplanka med små fina humlebittra nyanser. Helt nypåkopplad vilket känns då smakerna är uttrycksfulla och goda! Lite växande fruktighet.

Smak: Väldigt fyllig och len med knäckig humlesötma som ger lite bitter eftersmak. Det lätta stuket på den och det krämiga i smaken gifter sig väl. Bra till mat och riktigt bra som ”standardöl”.

Betyg? – Bra, kanske skulle fått litet minus om smakerna inte vore lika fräscha. Krämigt och bra med både bittert och gott.


Het Anker Gouden Carolus Classic
Med majs och tillsatt socker (troligen för jäsning, men låter ändå skumt).

Utseende: Varmt lite mörkare ekbrun vätska.

Doft: Mörkt belgiskt godissocker med balanserad sötma. Något humleaktigt. Nötig smak med mörka, lätt sötade bär.

Smak: Lite jästsyrligt fizzande känsla samt en viss gräddig touch, som dock försvinner relativt fort. Sedan blir det lite torrare med bär. Rätt skön och lättsam dryck som jag dock förväntat mig lite annat/mer utav. Skulle den ha varit lite kraftigare och haft mer lagring tror jag att jag skulle gillat den mer.

Betyg? – Bra-, Trevlig och väldigt standard, men visst den är bra, men jag anser den inte vara någon vidare upplevelse.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply